Сигурно кроите безброй планове. Успявате ли обаче да осъществите добрите си намерения? Предлагаме ви няколко съвета.

…ще избягвам да гледам часовника, докато играя с детето си
Който обича да играе с детето си, не забелязва как минава времето. Но как да се мотивирате за това? Зависи какъв тип сте.


Ръководеният от разума тип знае, че играта е най-добрият стимул за развитие на интелекта и същевременно заздравява връзката между родителите и детето. Ето две основателни причини да строите до забрава замъци с лего блокчета и да оформяте богатия животински свят от пластелин.
Напрегнатият тип има нужда да отхвърля няколко точки от дневния си план, преди да купи нещо от “магазина” на малчугана си. Преди това няма смисъл да се напъва да участва в игрите, по-добре да свърши първо нещата, които му се струват по-важни. След това обаче – както сме се разбрали! Важно е обещанието да се спази, тогава дори и тригодишните се примиряват със сделката.

Обичащият спокойствието тип се бави и избягва да се напряга. Това не е лошо, тъй като той се включва много добре в някои игри – например като фон при надбягване с мотори излегнат на канапето или като “скривалище” на пирати.
Емоционалният тип, обичащ насладите, не участва с ентусиазъм в имитирането на различни шумове или в придвижването на превозни средства по килима или във въздуха. Той участва само в игри, които са му интересни – оцветяване на водата във ваната и плацикане в нея заедно с детето, строене на пещери в пясъка.

…ще избягвам сутрешния стрес
Ако обичате да си поспивате, сутрин трудно ще се измъквате от завивките. След това започва надбягването – душ, слагане на кафеварката, приготвяне на закуската, обличане… Колкото повече бързате, толкова по-бавно се приготвя детето за детската градина, нали?! Срещу това има две решения – да подготвяте всичко от вечерта или да ставате 15 минути по-рано. Ако не ви харесва нито една от двете възможности, просто изчакайте да ви помогне случайността – например да звънне шефът ви рано сутринта и да се наложи да промените обичайния режим…

…ще съм по-великодушна към партньора С някои от лошите навици на любимия изобщо не можете да се примирите. Например с неговото безредие – нищо не оставя на мястото: дрехи, обувки, вестници… Когато е подредено, се чувствате по-добре след дългия ден и затова сте безмилостна към него. Накрая след всичките остри думи, разменени помежду ви, не знаете на кого повече сте ядосана – на него или на себе си.
Помъчете се да приемате с чувство за хумор недостатъците на партньора си. Двойки, които с обич се иронизират, имат шанс да са щастливи дълго време един с друг.
Направете списък със собствените си неприятни навици. Ако не можете сама да ги откриете, направете анкета сред приятелите си и след това сравнете слабите страни на двамата. Ще видите как негативизмът ви към неговото поведение ще се стопи. Някои навици са и доказателство за доверието между партньорите. Вероятно когато гостува на чуждо място, половинката ви не оставя всичко в безпорядък. Ето как ще се уверите, че при вас той наистина се чувства у дома си.

…ще престана да крещя на детето
Децата обикновено знаят кое ядосва родителите им – безразборното изваждане на всички играчки и разхвърлянето им из стаята, повтарянето на едни и същи желания десетки пъти, тръшкането в магазина за шоколад…
Ако успеете да го принудите с крясъци да има желаното от вас поведение, няма да се почувствате особено добре. След това ще се упреквате, че детето ви не заслужава истерична майка и ще ви тормози чувството за вина. Опитайте да приложите някоя стратегия. Спешна мярка – напускане на стаята, дълбоко поемане на въздух и хапване от любимото лакомство на детето в знак на отмъщение.
По-разумно би било да приложите предупредителна тактика, като заявите на детето, че сте на края на търпението си и да го помолите да се съобразява с този факт. Обикновено това помага – малчуганът разбира, че майка му не е свръхчовек.
За предпочитане е предпазната стратегия – периодично част от играчките се изваждат от употреба и детето разполага с по-ограничени възможности да разхвърля.

…ще се помъча да не отлагам разходките
Ако детето обича да е в парка, по-добре е да се откажете от планираното почистване на жилището и да посветите свободния ден на дълга разходка с него. Хубавите преживявания сплотяват родителите и децата и се превръщат в радостни спомени от детството. Никой не разказва как в първите му години килерът у дома е бил подреден като аптека, а пердетата са блестели от чистота...
За да изпълните доброто си намерение, редовно се уговаряйте с други майки за разходка.