Празничната маса е отрупана – триумф от неколкодневните Ви усилия. Детето Ви е много любопитно и иска да опита от всичко. Внимавайте! Има толкова вкусни неща, които не са подходящи за малкото човече.
Детето не бива да яде ядки и пуканки. Дори да има зъбчета, то няма да може добре да ги сдъвче. А има голям риск малкото човече да аспирира тези храни (да проникнат в дихателните пътища). Това е изключително опасно!
Избягвайте домашно приготвени колбаси. Дори милите роднини да са донесли прекрасна домашна луканка, тя не е подходяща за малчугана. Вкусният салам съдържа много подправки, а има риск и от отравяне.
Шоколадът и бонбоните са сред любимите лакомства на децата, но в големи количества могат да доведат до превъзбуда или да причинят алергия.
Добре е на празничната трапеза да има натурални сокове, нектари или сиропи. Те съдържат много витамини и минерали за разлика от газираните напитки. Не позволявайте на детето “само да опита” от шампанското. Нервната система на малките е много уязвима и алкохолът може да има изключително вредно влияние върху нея.