Спазвайте три основни принципа – действайте спокойно, не бързайте и бъдете нащрек, за да може да противодействате на евентуални движения на малкото човече. Използвайте специална ножица (със закръглени върхове).
Някои деца се раждат с буйна коса, а други имат само фин мъх по главата. Косата от този период постепенно ще опада, но не се безпокойте – тя ще направи място на "истинската"...

Защо трябва да го подстригвате?
Казват, че ранното подстригване благоприятства растежа и здравината на бъдещата коса. Няма доказателство, че това е вярно. Целта е най-вече естетична и хигиенична. Има период, когато дълги хилави кичури – тези, които все още не са опадали – се редуват с късите, твърди новорастящи коси. Изравнете ги!

Тилът му е плешив!
Това се среща често при кърмачетата и понякога може да е симптом на рахит. Причината е непрекъснатото триене на главата върху възглавницата. Не се тревожете – косата ще поникне и на тила!

Намокрете косата на бебето
Навлажнете косата му с помощта на хавлиена ръкавица за баня или с памук, натопен във вода. Ако детето вече има доста много коса, може направо да я измиете. Преди да започнете подстригването, отделете време да му поговорите нежно и да му обясните какво ще правите.

Пазете ушите
Започнете подстригването отстрани, като вървите от темето към ушите. Между двата си пръста отделете кичура, който искате да намалите, изрежете краищата с ножицата и преминете към следващия кичур. Когато стигнете нивото на слепоочията, за да предпазите ушите от нараняване, с един пръст ги обърнете надолу.
Освежете вратлето му: поставете бебето по корем и го оставете да подпре главата си, както иска. Започнете с подстригване на кичурите върху врата, после продължавайте нагоре... ако е необходимо.