Първите дни след раждането минават като насън в споделените с медицинския персонал на родилния дом грижи около малкия човек. Родилката не разбира, че това са били най-безпроблемните дни в отглеждането на новороденото – винаги е имало кого да попита и кой да й даде компетентен отговор. В този “болничен” период нейното най-силно желание обаче е да се прибере час по-скоро у дома. Идва и този ден и семейството посреща бебето с цветя и еуфория! Почти няма жена, която да не е изживяла страх, оставайки сама с новороденото у дома. “Живата школа”, която представлява малкото човече, понякога е доста различна от всичко чуто или прочетено.


Новородено (neonatus) е детето от раждането му до края на четвъртата седмица, т.е. през следващите 28 дни. Бебето е с добре развита подкожна мастна тъкан, а кожата му е розова, еластична, нежна и уязвима, поради което са нужни специални грижи. Мускулният тонус на новороденото дете е добър. Позата му е характерна – свита, подобна на заеманата в майчината утроба (свити ръце и длани в юмручета, крачета, сгънати в коленете и в тазобедрените стави).

Не поставяйте детето в нетипични за възрастта и развитието му пози. При новородените бедрото се свързва с таза под ъгъл, различен от ъгъла при възрастните. Това определя силно разкрачената, но нормална за бебето поза. Бебешките пелени за еднократна употреба освен хигиенна имат и ортопедична функция, която подпомага физиологичната позиция на крачетата.
Храносмилателната система също има някои особености. Устройството на устната кухина е перфектно пригодено към сученето, а стомахът и червата възприемат най-добре майчиното мляко като основна храна през кърмаческия период. Здравото новородено бебе има вродени рефлекси, които му дават възможност да суче, а един от рефлексите има и пряко отношение към образуването и изтичането на мляко у кърмещата жена.

Терморегулацията на бебето е несъвършена, поради което то лесно може да се претопля или охлажда, а имунната му система започва да функционира самостоятелно едва към 6-ия месец. Детето и вижда, и чува, но ограничено. То различава сладкото от горчивото, силните миризми предизвикват тревога, а чувството за допир е най-добре развитото сетиво.
През първите три месеца кърменето е през около три часа. Винаги преди него измивайте гърдите с вода и сапун (бебешки) и не оставяйте бебето да суче повече от 30 минути. Редовното и правилно доизцеждане на гърдите стимулира образуването на кърма и предпазва млечните жлези от възпаление – развитие на мастит. Към основните грижи за детето у дома се включват и общоукрепващи процедури – къпане, гимнастика и масаж.
Ежедневната баня има за цел да поддържа чиста деликатната бебешка кожа и да я хидратира, а също така да тонизира кръвообращението. Обикновено банята е вечер преди предпоследното хранене в 21 (22) ч. От изключително голямо значение е ползването на подходяща детска измиваща козметика.
Масажът е системно и ритмично нанасяне на механични дразнения върху тялото на бебето, чрез което се подобряват общото му състояние, защитните сили, емоционалният тонус и психо-физичното развитие. Масажните методи са поглаждане, почукване, разтриване и вибрация. Всеки от тях се прилага за около 1–2 минути и се повтаря от 3 до 5 пъти. Масажът се прави при температура на въздуха в стаята около 24–25 С. Масажирайте внимателно, със затоплени ръце без маникюр и бижута!
Към общоукрепващите мерки включете и гимнастиката. Чрез нея се подобрява мускулният тонус и се стимулира двигателното развитие на детето. Условията за провеждане на гимнастиката са същите като при масажа – детето да е здраво, да няма повишена телесна температура и пр.