Първата година на Вашето дете е изключително богата на събития. Вие ще посрещате с възторг всяко негово постижение. Може би ще записвате най-важното в дневник? Ще Ви помогнем да се ориентирате кога какво да очаквате в развитието на малкото човече. Разбира се, сроковете са твърде индивидуални – всяко дете има свой собствен ритъм…

Горе главата!
Овладяването на контрола върху главата е много важен етап в нервно-психичното развитие. След раждането шийните мускули на детето не са достатъчно добре развити, за да са опора на голямата и тежка – в сравнение с тялото – глава.
Само седмица след като дойде на белия свят, бебето ще започне тренировките да задържа главата си изправена. Отначало това ще му се удава само за няколко секунди, но постепенно времето ще се удължава.
Около шестата седмица човечето вече ще може да държи главата си изправена, когато го вземете на ръце. Ако го поставите по корем, то ще повдига главата си назад и може би ще се опитва да се подпира на ръцете си в стремежа да я задържа по-дълго изправена.

Първата усмивка
Един от най-щастливите мигове е, когато мама и татко забележат първата усмивка върху лицето на своето слънчице. Вероятно още в първите дни след раждането сте видели нещо, което напомня усмивка, но това съвсем не е волев процес. През първия месец бебето прави и т.нар. “рефлекторна” усмивка, когато го гъделичкате или то отговаря на Вашия смях. Очаквайте първата – истинската – усмивка най-рано през 4-ата седмица. Вероятно ще Ви умилява мисълта, че това постижение е израз на неговата обич към Вас или най-малкото, че то вече Ви познава. Малко хладен душ – по този начин мъничето имитира околните, като експериментира различни физиономии. Все пак е духовен напредък, нали?! На 5–6 месеца детето ще отправя усмивките си като личен поздрав само към най-любимите си хора.

Първото преобръщане
Обикновено първото преобръщане става около 6-ия месец и е предизвикано от изследователския интерес на детето – то иска да разглежда заобикалящия го свят от различен ъгъл. Това постижение е важен етап от контрола върху тялото – стъпка към прохождането.
Едва ли някой ще Ви предупреди, че е дошъл моментът на опасното търкаляне. Внимавайте – не оставяйте бебето без надзор на място, от което може да падне и да се удари лошо.

Първото зъбче
След очарователната беззъба усмивка идва и времето на първите зъбчета. Когато първото зъбче е на път, венецът над него се зачервява и подува. В този период Вашето слънчице може да е по-раздразнително и да плаче по-често.
Възрастта, през която се появяват първите зъбчета, варира в големи граници. При повечето деца това става около 6-ия месец, но при много – след първия рожден ден.
Ако детето изглежда неразположено и телесната му температура е повишена, не приписвайте това на пробива на зъбките. Консултирайте се с Вашия педиатър дали причината не е някакво заболяване.

Първото сядане
Когато стане на 6 месеца, детето Ви ще може да се задържа седнало за няколко секунди. За да остане по-дълго в това положение, не му достига не толкова сила, колкото развито чувство за равновесие.
Месец-два по-късно мъничето ще продължава “да се кандилка”, но няма опасност да падне, защото е овладяло и подпирането с ръце. Това пък помага да се задържа в седнало положение.

Първото пълзене
Още от 7-ия месец детето може да заема поза за пълзене, но едва ли ще се справи с тази “дисциплина” преди 8-ия месец. На 9 месеца малкото човече сигурно ще намери някакъв начин да се придвижва. Дали ще го прави чрез пълзене, или просто ще се оттласква по пода… пълен напред! Това движение ще разкрива нов свят пред детето Ви. Ако все още не сте обезопасили жилището, час по-скоро го направете! Добре е да знаете, че някои деца прохождат без “увертюрата” пълзене.

Първото изправяне
Сигурно ще се изумите, когато видите как детето Ви се е изправило върху крачетата си. Вероятно това ще стане една сутрин – Вие влизате в стаята при него и го заварвате изправено, като се държи за решетките на креватчето. Разбира се, то сияе от новото постижение и очаква възторг и от Ваша страна. Възнаградете го с целувка!
След като вече е усвоило и това умение, човечето ще използва всяка възможност да се премества напред. Така постепенно ще тренира равновесието си по пътя към първите самостоятелни стъпки.

Първи стъпки
Краят на бебешкия период идва, когато Вашето съкровище, олюлявайки се, направи първите си стъпки. Положително ще мине известно време, преди то да усъвършенства ходенето, и често, ако иска по-бързо да стигне до нещо, “спасителната сламка” ще е пълзенето.
Не бързайте да купувате първите обувки. Детето трябва да се упражнява в ходене поне 6 седмици преди да го снабдите с тази “екстра”.

Първата дума
Бебето ще открие езика на около девет месеца. До този момент то се е опитвало само да имитира отделни звуци. Оттук нататък ще започне да ги свързва, така че да се получи нещо подобно на говор. Е, едва ли ще можете веднага да разкодирате неговите послания. Постепенно обаче неразбираемото бърборене ще става все по-гладко и ще заприличва на човешки говор. Когато навърши една година, сигурно то ще може да произнася и първите няколко смислени думи. Разбира се, Вие най-трепетно очаквате от него да изрече “тати”, “мама”, “баба”…