В последните години множество проучвания доказват, че при непушачи, изложени на пасивно тютюнопушене (вдишване на замърсен с тютюнев дим въздух) се установяват заболявания, характерни за пушачите.


Това е особено опасно в детството, тъй като при децата, които са заченати и растат в семейства на пушачи, рискът за възникване на патология е 2 до 4 пъти по-голям в сравнение с възрастните.

Цигареният дим е основен замърсител на въздуха в затворени помещения. Компонентите на дима са главен димен поток, образуващ се в горящия край на цигарата в момента на всмукване, и страничен димен поток, отделящ се от тлеещата цигара между всмукванията. Те са с почти еднакъв химичен състав, но с различно количествено съдържание на около 4000-те химични субстанции, установени в тютюневия дим.
Тютюнопушенето през бременността води до негативни последствия като намаляване на растежа на плода в матката, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото. Установено е, че има вероятност 50% от жените пушачки да родят деца със забавено психично развитие с неизяснена етиология. Жените, които пушат през 9-те месеца, са изложени на риск от различни усложнения при раждането, мъртво раждане и висока честота на детска смъртност. Съществен е и рискът от недоразвиване на белите дробове на плода, а в периода на ранното детство – от астма и дихателни инфекции.

Жените, които отказват порока през бременността, проявяват сериозна грижа за своето здраве и за здравето на бъдещото си дете. Раждането на деца с по-ниско тегло може да се намали с 20–26%. Добре е да знаете, че децата на бащи пушачи се раждат с по-ниско тегло от тези, чиито бащи не пушат. Никотинът свива кръвоносните съдове и на майката, и на плацентата и така кислородът за плода намалява. Детската смъртност веднага след раждането е по- висока, само дори когато бащата е пушил през 9-те месеца. Пушенето на партньора влошава качеството на сперматозоидите му и може да причини различни генетични увреждания на бъдещия зародиш. Защо пушачите – бъдещи или настоящи майки и татковци, не скъсват с порока, след като се запознаят с фактите? Има две основни причини: физиологичната зависимост към никотина и силата на навика, т.е. развитието на психологична и социална зависимост. Веднъж пристрастен, пушачът много трудно и болезнено се отказва. Вярно е, че има и пушачи, които се справят по-лесно. Това зависи главно от два фактора: колко силна е мотивацията и колко силна е зависимостта. Анализирането на тези фактори определя от какъв вид подкрепа се нуждае пушачът, като наред с това се намалява и броят на разочарованите, които за дълго време се отказват от следващи опити да скъсат със зависимостта.
За преодоляването на тютюнопушенето е важно дали жената е с висока степен на пристрастеност, или може сама успешно да се справи. В първия случай най-добре е да се консултира със специалист.
Най-общи препоръки, валидни за всяко отказване от цигарите, са: сериозно аргументиране на личната мотивация, избиране на точния момент за стартиране, осигуряване на приятелска и партньорска подкрепа, индивидуален подход към детайлите и задължителен двигателен и хранителен режим с прием на много течности.
Почти винаги се преминава през начален етап на неясна идея за отказване, намерение за спиране, решение за спиране и опит за спиране, като напълно възможно е “отпадане” от постигнатото стъпало на промяна при различни житейски провокации.

Кога никотинзаместващото лечение не може да се приложи?
Според съвременните схващания никотиновите заместители са по-безопасни от тютюнопушенето.
Независимо от това препоръчва се тези препарати да се използват през бременността след консултиране с личния лекар или със специалист.
Това особено важи за бъдещи майки, които имат сърдечно-съдови заболявания.
Никотиновите заместители са най-подходящи за пушачи, при които зависимостта е по-силна.
Антидепресантите също може да се използват за подпомагане на силно пристрастените към порока. Тези медикаменти обаче трябва да се прилагат само като допълнение към никотиновите заместители и под медицински контрол.
Като ръководител на кабинет за лечение на тютюневата зависимост съм убедена, че най-ефективни са комплексният подход и индивидуално изготвената програма. Но за да се стигне до успешен резултат, двигателят е личното решение. Наградата е ново качество на живот за вас и за детето ви.