Какво може
Петмесечното дете ловко се обръща от гръб и на двете си страни.
Детето активно рита с двете крачета, стъпалата му са подвижни. В положение по корем се подпира стабилно върху предмишниците, като успява да прехвърля тежестта си върху едната ръка, за да освободи другата и да я придвижи напред.
Детето вече знае как може да ползва ръцете си. С тях хваща предмети, държи ги здраво, много често ги поставя в устата си.


То не само гука и се смее, но “речта” му се обогатява и с някои звуци. Най-често с р-а, р-е, д-а, д-е... понякога ги свързва в срички като да-да-да, де-де-де...
Детето чува добре и се обръща към посоката на звука. Вече му е приятно да общува и с други хора освен с мама. 


Хранене
Ако не се кърми „на поискване“, на пет месеца детето се храни 5 пъти дневно през 3½  часа. То наддава около 500 г и пораства с около 2 см.
Според водещи педиатри до 6-ия месец детето може да е само на кърма. Ако обаче тя не му е достатъчна, се дава неин заместител. Съветът е до тази възраст да не се включват плодов сок, млечно-зеленчуково пюре или млечно-брашнена каша. Световната здравна организация също препоръчва до 6-ия месец детето да е на кърма (неин заместител). Консултирайте се с вашия педиатър коя схема на хранене е най-добра за вашето дете и откога да започнете захранването.

Как да му помагате
 Всеки ден отделяйте време за игра с детето. Това има изключително важно значение за неговото психично развитие.
 Осигурете му пространство за бодърстване.
 Не го оставяйте да скучае и бездейства и без надзор. 

Обърнете внимание, ако…
 То не се обръща по посока на гласа или шума.
 Шарените играчки не го привличат и то не играе с тях.