Искате ли вашата красива дъщеричка да стане виртуозна цигуларка като Ванеса Мей? Не?! Тогава може би грациозна фигуристка като Албена Денкова? Не?! Може би искате тя да се занимава с политика като министър Миглена Кунева... А синът ви най-вероятно е един бъдещ футболист като Роналдо, или пък шахматист като Веселин Топалов, а защо да не върви по стъпките на политика и световният миротворец Кофи Анан... Какво като и синът, и дъщеря ви са само на по няколко месеца. След еуфорията от раждането повечето родители започват да се питат – какво ли ще стане моето дете, като порасне? Дали ще наследи красотата и интелигентността на майка си или чара и духовитостта на баща си? Възможно ли е да се предвидят професията, характерът, дори физическите данни на детето като стане възрастен? Ето какво казват учените.

Големите бебета не стават сумисти
Бебетата се раждат с различно тегло и ръст. Едни са слабички, все едно са спазвали диета, други пък са едри – като че ли са хапвали само хамбургери и пържени картофи в корема на мама. Нормално е родителите да се чудят дали детето им ще остане завинаги мъниче и всички ще му се подиграват особено, ако е момче, или пък ще се наложи да му купуват дрехи с размер XXL. Бебетата се развиват според генетичната им предразположеност, а не според това колко килограма са се родили. Дори в деня на раждането детето да е 57 см, това не е гаранция, че след време то ще играе в националния баскетболен отбор. Как може да разберете колко ще е високо то, когато порасне? Извадете 13 см от ръста на таткото и прибавете ръста на майката. Разделете на две получената сума. Най-вероятно толкова ще е висока дъщеря ви. Ако имате син – съберете ръста на двамата родители, разделете го на две и прибавете 6 см към сумата. Разбира се, допускат се грешки от по няколко сантиметра.

Блондин или брюнет?
Синеоко бебе – супер! Не бързайте да се радвате, защото е напълно възможно, ако детето ви се роди със сини очи след време то да гледа на света със зелени, дори с кафяви очи. Очите на много бебета са по-светли при раждането, защото ирисът е много тънък и през него прозира очното дъно. С времето се показва истинският цвят. Обикновено промяната става около 6-ия месец, но “корекции” са възможни и до 18-ия месец. Очите на тъмнооките деца не се променят.
Същото е и с цвета на косата. Тя потъмнява или изсветлява, но не толкова драстично, а само с няколко нюанса.

Щастлив или тъжен?
Разбира се, всички родители искат детето им да стане щастлив, усмихнат и приветлив човек. Битува схващането, че бебетата, които плачат повече, като пораснат, ще са по-затворени, по-срамежливи и необщителни. Специалистите отричат това твърдение. Сълзите на бебето не могат да определят неговия темперамент в бъдеще. Родителите трябва да се справят със сълзите тук и сега, а дали детето ще е отворено към света, зависи от това доколко му обръщат внимание, играят с него и го стимулират да общува.

Журналист или художник
Въпросът с избора на професия измъчва много родители, особено по-амбициозните. Според психолозите екстравертното бебе – по-игривото, усмихнато, онова, което се радва, когато е сред хора, ще стане екстравертен възрастен. Най-често тези хора избират професии, свързани с продажби, медии, маркетинг или политика. Интрауертното дете, което обича да се заиграва само, по-тихо е, рядко проявява интерес към новостите, по-трудно се адаптира към промените, ще е бъдещият поет, художник, компютърен специалист.

Още е рано за талантите му
“Моето бебе е най-умното, най-красивото, а колко рано проговори...” Познато ли ви е това? Майчиния инстинкт кара повечето жени да се хвалят с постиженията на своите малчугани и да се вглеждат в тях за някакви признаци за скрити свръхзаложби. Естествено на тази ранна възраст такава прогноза едва ли е възможна, но за амбициозните родители винаги стават чудеса. Обикновено детето прохожда между 9–17 месеца. Дали ако това се случи по-рано, е повод за някаква гордост? Със сигурност не. Най-вероятно мускулите на детето просто са укрепнали по-бързо. Същото се отнася и за проговарянето. Някои деца се справят по-добре с произнасянето на звуци, други не толкова. Важното е да оставите малчуганът да се развива сам, да му помагате, без да го насилвате и той ще успее да изяви своите таланти.