Лицето на бебето е огледало на неговите нужди. По неговите гримаси може да се познае дали е жадно или гладно, спокойно или напрегнато. Вълнувате се какво ще е лицето на бебето ви цели 9 месеца и след раждането се озовавате срещу него, само на един дъх разстояние. В него ще разпознаете своите очи или очите на любимия, извивката на носа на баба или големината на челото на дядо... Но ще разберете и още нещо – въпреки че прилича на вас, малкото човече прилича най-много на себе си. И има нужда от вашето внимание.

Малки мъдреци
Първата среща с вашето бебе трудно може да се опише. Виждате най-милото си същество, с което обаче се запознавате за първи път. Новородените притежават нещо очарователно, но и объркващо – те сякаш идват в нашия свят от друга планета, със смайваща мъдрост в лицето. Родителите са удивени от бебето, което веднага мобилизира инстинктите им да го предпазват, но същевременно се бори за свое място под слънцето.Бебешки емоции
Дали бебетата действително променят чувствата си така интензивно, както ни се струва? Според специалистите, проучващи поведението, съответствието между израза на лицето и действителното чувство е по-голямо, отколкото се е предполагало преди. На бебешкото лице се изписват някои от основните чувства още през първите седмици:
 отвращение, когато му се даде да пие нещо горчиво;
 изненада, когато пред очите му изчезне някой предмет;
 любопитство, ако открие нещо интересно...

Усмивката
Т.нар. ангелска усмивка, която озарява новороденото по време на сън, още няма обяснение от учените. Тя не може да бъде провокирана и не е ясно дали винаги се предшества от приятно чувство. Тази усмивка няма нищо общо с истинската усмивка, с която от втория месец детето изразява радостта си.


Болка и гняв
Бебето реагира на болка и неразположение с плач, но гняв и тъга то изразява най-рано на три-четири месеца. Между 6-ия и 8-ия месец в мимиките се включват кодове за страх, особено от непознати. Всъщност вродената програма на мимиките е универсална за хората по целия свят. Китайците изразяват гняв и радост по същия начин като европейците или африканците.
За разлика от кърмачето, по-големите деца и възрастните могат да се престорят, да си сложат маска и така да скрият или поне да изменят израза на чувствата си. Бебетата са искрени – при тях няма театър.

Роля в спектакъла “живот”

Детето е в състояние да позира едва след третата година. Случва се обаче да извлича полза от изблиците на чувствата си и преди това. От 4-ия месец например то е в състояние да използва гнева, защото е научило, че след кратък плач ще получи играчка или прегръдка. То вече знае и как с широка усмивка да си осигури по-продължителни ласки.
Само през първите три месеца обаче разтеглянето на устните, смръщването на челото или набръчкването на носа са чисто импулсивни. Вродената програма на мимиките не е случайна. Тя осигурява оцеляването на нуждаещото се от помощ бебе през първите критични седмици. Тя е пътеводител за инстинктивния, но непознат път на опознаване с родителите му. Затова отзовавайте се на подадените от детето сигнали с обич – това всъщност е най-добрата грижа за него.

Дора Ангелова
психолог