Кофеинът има възбуждащо действие и е любим спътник на много от нас, включително и на бъдещите майки. Според анкета на “9 месеца” около 80% от бременните всеки ден пият кафе или чай.

Може би не знаете, но най-разпространеният наркотик в света е кофеинът. Той се съдържа в кафето, чая, шоколада, кока-колата и в какаовите напитки. В средно голяма чашка прясно сварено кафе (турско, с филтър, еспресо) има 80 до 350 мг кофеин, най-често 125 мг. Количеството се определя от вида, начина на приготвяне и концентрацията на кафето. В чашка разтворимо (нес) кафе кофеинът е 90 мг, а в чашка кафе без кофеин – 2–4 мг. В чаша от 250 мл кока-кола има 50 мг, а в чаша чай – 70 мг, в чаша какао или горещ шоколад – 25 мг, в 100 г шоколад – от 20 до 60 мг.

Как действа кофеинът?
Ефектът му като цяло е стимулиращ – активизира централната нервна система, релаксира гладката мускулатура, включително и мускулатурата на кръвоносните съдове, ускорява сърдечните съкращения и обема на изтласкваната от сърцето кръв. Предизвиква отделяне на по-голямо количество стомашен сок. Както към всички наркотици, така и към кофеина се развива пристрастяване и когато не се изпият обичайните дози кафе, кока-кола или чай, се появяват неприятни усещания. Това са проявите на т.нар. абстинентен синдром, или синдрома на отпадането – главоболие, раздразнителност и отпадналост. Тези усещания изчезват веднага щом се поднови консумацията на любимата напитка.

Как влияе върху здравето?
Повечето лекари смятат, че в умерени количества кофеинът не е вреден. В по-големи дози обаче той може да предизвика различни фобии и главоболие. Кофеинът повишава отделянето на урина, организмът губи течности, така че чаят и кафето не утоляват жаждата. Ако ги пиете в по-голямо количество, поемайте и много вода, особено в горещо време, преди и след физическо натоварване. При някои хора кофеинът разстройва нормалния сън – прогонва го или го прави лек, повърхностен и неспокоен.

Влияе ли върху развитието на плода?
Според някои по-стари проучвания има връзка между кофеина и по-честите спонтанни аборти, преждевременни раждания и раждания на мъртъв плод. Смяташе се, че при бременни, които пият повече от шест чашки кафе на ден, плодът по-често изостава във вътреутробното си развитие. Близо до термина приемът на две чашки кафе дневно е свързан с малко, но очевидно спадане на плацентарния кръвен ток.
Все още няма по-сериозни проучвания, които да докажат безспорната връзка между прекалената консумация на кофеин през бременността и развитието на вродени аномалии у детето. Да ограничат кафето, чая или кока-колата се препоръчва само на бъдещи майки, които всеки ден пият тези напитки в големи количества.

Кафе или чай?
Предимствата на чая са, че съдържа по-малко кофеин и по-голямо количество антиоксиданти, които имат съществено значение за профилактиката на сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Чаят обаче затруднява нормалното усвояване на желязото от храната, което е много важно за всички жени, особено за очакващите бебе.
Ето как може да намалите кофеина в ежедневното си меню:

  • Утолявайте жаждата с вода, а не с чай, кафе или кока-кола.
  • Пийте по-слабо концентрирано кафе или чай.
  • Избягвайте консумацията на големи количества кока-кола.