Кърмене, преповиване, къпане, масажи, време за игра... всеки ден едно и също. Ежедневието с бебе в никакъв случай не е лесно и понякога не е много приятно. Някои жени дори мислят, че им действа доста затъпяващо. Дали обаче това е така?


Последни проучвания сочат, че да си родител означава да си по-умен и мозъкът ти да работи по-пълноценно. Не е за вярване, но може би пък....

Колко съм интелигентна!
Забравете страха, че след раждането на бебето ще може само да преброявате колко шишета със заместител на майчина кърма има в хладилника. Подобни митове са в миналото. Проучвания показват, че след появата на бебето жените помнят много повече. Паметта им се подобрява неколкократно, те учат много по-бързо, запаметяват и възприемат по-лесно. Това се дължи на окситоцина – хормона, отговорен за кърменето.

Формулата на успеха
Да си умен е доста разтегливо понятие, ето защо то трябва да се измерва с конкретни неща като възприемане, работоспособност, мотивация, емоционална интелигентност...


В първата категория влизат сетивата. Доказано е, че бременните и майките имат много по-добре развито зрение, отколкото останалите жени. Те също така долавят и повече миризми.
Друго проучване сочи, че жените майки са много по-мотивирани и работоспособни. Те не се поддават на стреса и преодоляват страховете по-бързо от дамите, които нямат деца.
Емоционалната интелигентност може би е една от най-големите придобивки за новоизлюпените майки. Тя се развива с растежа на детето. Жените, които отглеждат поколение, могат по-лесно да се поставят в положението на другия и да му съчувстват.

Пренебрежението
За съжаление все още в много общества съществуват предразсъдъците, че бременността пречи на жената да се развива и че дори “бебето взема част от ума на майка си”. Има противоречиви проучвания в тази насока, но едно е сигурно – подобни твърдения могат да се отразят негативно върху самочувствието на бъдещата майка и по този начин да повлияят върху нейното интелектуално развитие.

Силните страни
Майчинството ще помогне да се оправяте по-добре в отношенията с хората, ще развива мениджърските ви умения. Ще станете по-гъвкава в определянето на графиците, по-лесно ще вземате компромисни решения и ще преодолявате без препятствия трудностите в комуникацията с по-опаките хора.
В по-мащабен план – появата на детето ще ви помогне да планирате бъдещето си и ясно да разграничавате важните от маловажните неща. Само фактът, че сте станали родител, ще ви направи по-изобретателна и със сигурност ще ви помогне и да се съсредоточавате по-лесно.

По-умен татко?
Проучвания показват, че новоизлюпените бащи също преживяват промени с появата на бебето. И техният организъм започва да произвежда хормоните, типични за жените през бременността и майчинството – пролактин и естроген. Учените не са сигурни как точно тези хормони влияят на мъжа, но със сигурност след идването на бебето силният пол преживява сериозни трансформации.
Станалите бащи определят себе си като по-спокойни, по-съпричастни и по-емоционални.

Училище за майки
Учудващо, но е факт – с колкото повече майки се срещате и обменяте информация, толкова по-умна ще ставате. Може да ви се струва безинтересно да коментирате например за начините за смяна на пелените за еднократна употреба или за най-добрия крем за подсечено дупе, но това е информация, която вие натрупвате и чрез която се учите как да се справяте с проблемите.

Умна завинаги
Въпросът е за колко време се запазват тези бонуси от майчинството? Дали само докато детето още е малко, или и след това. Проучванията са много окуражаващи и показват, че това, което сте научили и развили след появата на бебето, се запазва до края на живота.

Как да поумнея?

  • Спете повече. През първата година от живота на вашето дете ще загубите около 700 часа сън. Липсата на сън влияе негативно върху работоспособността и умението да се съсредоточавате. Ако искате да сте във върхова форма, прекарвайте всяка ценна минута под завивките.
  • Кърмете. Окситоцинът – хормонът, който подпомага кърменето, е в основата на добрата памет.
  • Общувайте повече. Не се затваряйте вкъщи. Дори и разговорите ви с другите майки да се въртят само около отглеждането на детето, това пак ще ви е от полза. Те най-добре ще ви разберат, ако имате някакви проблеми и ще ви посъветват.
  • Грижете се за тялото си. Отделяйте време за йога, половин час за масаж или за козметични процедури.
  • Яжте зеленчуци. Сега е времето да послушате съветите на майка си и да хапвате повече плодове и зеленчуци. Освен че това е добре за бебето, със сигурност ще подобри и мозъчната ви дейност.