Диабетът е едно от честите усложнения на бременността. При бъдещите майки той също е два вида: регистриран преди бременността и гестационен – появил се след забременяването. Високата кръвна захар при бременната жена, наричана още гестационен диабет, както споменахме по-горе, е способна да доведе до редица сериозни усложнения за майката и бебето. Навременните мерки свеждат рисковете - като хипогликемия при бебето след раждане, инфекции при бременната, наднормено тегло при новороденото – над 4 кг, и други негативни последици, до минимум.

Какви са симптомите?

Истината е, че понякога симптомите не са ясно изразени, а при някои дами дори липсват. Това е причината редовно да се проследяват нивата на кръвната захар през бременността (измерването започва още в първите месеци), за да се прилагат нужните мерки в правилния момент. Понякога се налага и обременяване с глюкоза.

Кога може да се появи гестационен диабет?
Приблизително 10% от всички бременни жени развиват гестационен диабет. Опасността расте, ако в семейството ви има болни от диабет, ако страдате от повишено кръвно налягане, ако сте с наднормено тегло, не се движите достатъчно, не консумирате плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Кои са правилните стъпки?

1.    Разбира се, че срещата с еднокринолог е в основата на последващи действия. Именно благодарение на конкретни изследвания и точна експертиза се поставя диагнозата. Оттам насетне следва проследяване нивата на  кръвната захар и на гликирания хемоглобин да бъдат в норма.

2.    Спазвайте принципа за добрия контрол. Впрочем въпросният е важен и за дамите, които планират бременност, но попадат в рисковата група. За щастие, съществува лесен начин за проследяване стойностите на кръвната захар, при това в домашни условия, без стрес и напрежение. CONTOUR®PLUS ELITE е система за проследяване на кръвна захар или иначе казано – притежава всички функции, нужни на един отличен глюкомер. Не на последно място по важност е и фактът, че системата дава изключително точни резултати. Само в три стъпки дневно получавате информация, насочваща вас и лекаря ви дали кръвната захар е под контрол. О, споменахме ли, че налице е електронен дневник, съхраняващ резултатите и представящ цялостната картина от общите резултати: Приложението CONTOUR®DIABETES, на Вашата iOS или Android смартфон или таблет**

3.    Хранете се балансирано. Яжте повече зеленчуци, но с мярка плодове. Избягвайте портокаловия сок, защото съдържа много захар и киселини. Киселините могат да раздразнят стомашната лигавица, която през 9-те месеца е по-чувствителна.  Избягвайте бяла захар и тестени изделия, не пропускайте да се хидратирате – заложете на водата.

4.    Движете се. Понякога през 9-те месеца последното, което желае бъдещата мама, е да ,,брои‘‘ колко крачки е направила за деня… Но, ако налице няма медицинска препоръка да пазите леглото, както и да избягвате движение/спорт, то определено опитвайте да сте активни – ходене пеш, изкачване на стълби, пилатес или подходяща гимнастика у дома, варианти има, нужна ви е само мотивация.