Наскоро Министерството на здравеопазването забрани продажбата на вредни храни в училищата. Добра стъпка за подобряване на здравето на децата. Как обаче стои въпросът с по-малките? Кои храни са важни за тяхното развитие и как да ги комбинирате, така че детето да получи всичко необходимо, за да расте здраво и силно?

Ролята на гените
Факт е, че ръстът и телосложението на детето са генетично определени. Върху тях обаче могат да въздействат различни фактори – най-вече замърсяването на околната среда и нездравословното хранене. Комбинацията може да попречи на растежа на мъничето и то да не достигне генетично заложения му ръст. Доказано е, че през Втората световна война в страните, в които населението е гладувало, средният ръст на децата е намалял. Друго проучване пък показва, че ако не се хранят пълноценно (менюто им не включва всички важни хранителни вещества), малчуганите израстват по-ниски.

Спортът е важен
Старите баби обаче често не се съобразяват с правилата за здравословно хранене. За тях колкото повече хапва любимото им внуче, толкова ще е по-здраво.
Всъщност храната подпомага растежа на детето, но за да е здраво, то има нужда от белтъчини, въглехидрати и мазнини. Освен добре да похапва, малчуганът трябва и да спортува. Колкото по-рано започне детето да се упражнява, толкова ще е по-здраво. При различните натоварвания детето развива мускулна маса и стимулира растежа на скелета. Важно е поетите хранителни вещества да изгарят постепенно. Това става с постоянен разход на енергия. Майките често се заблуждават, че детето им изгаря достатъчно калории, докато тича наоколо. Някои още от 2-годишна възраст обаче предпочитат да играят на видеоигри. Така те постепенно трупат излишък от резерви и само след няколко години затлъстяването е налице.

Със или без супа?
Топлата супа е идеална за менюто през зимата и добро начало на всеки обяд. Доказано е, че горещият бульон е едно от най-добрите средства за борба с хремата. Пилешката супа пък облекчава протичането на простудните заболявания благодарение на съдържащия се в нея фермент лизоцим. Той потиска активността на бактериите и вирусите. Бульонът е богат на фосфор, магнезий и цинк, както и на витамини от група В. Зеленчуковата супа пък подпомага растежа.

За здрави кости
Скелетът се формира от раждането до края на пубертета. Затова е изключително важно детето да се храни така, че костите му да са здрави. Това може да се постигне, като в менюто му включвате мляко и млечни продукти. Те са богати на калций, а той съставя около 70% от костите. Добре е да знаете, че киселото мляко е по-богато на калций от изварата. Включвайте го в менюто на детето веднага щом започнете захранването.
От друга страна, млякото е и една от най-добрите храни за формирането на мускулите. Протеинът в него е 20% суроватъчен и 80% казеин. Суроватъчният е висококачествен и много бързо се абсорбира в организма. Казеинът пък се разгражда по-бавно и доставя протеин за по-дълъг период. Затова добре е детето да пие чаша мляко преди сън.
Здравината на детския скелет зависи и от различни микроелементи и минерали – цинк, мед, флуор, фосфор и магнезий. От голямо значение са и витамините – най-вече С и D. Те се съдържат в пресните зеленчуци и плодове. Световната здравна организация препоръчва дневно детето да приема около 400 г плодове и зеленчуци. Комбинирайте по 2 различни зеленчука и плодове. Освен витамини и минерали те доставят на организма хранителни вещества, без които обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите се нарушава.

Вредно ли е месото?
Съвсем не! Важно обаче е да не прекалявате с месните ястия, защото ако малчуганът ги консумира всеки ден, това ще натовари бъбреците и черния му дроб. В началото на захранването детето трябва да приема около 5 г месо дневно. Това е една равна чаена лъжичка. Постепенно увеличавайте дозата и около 2-годишната възраст вече може да давате 20 г или една препълнена супена лъжица на ден.

Д-р Сия Милева
диетолог