Търговски трикове, забързано ежедневие, противоречиви съвети – всяка бъдеща майка се сблъсква с всичко това в усилията си да се храни здравословно. Един от най-търсените диетолози у нас – Ипократис Пападимитракос, разсейва някои заблуди за здравословното хранене...

Повече „гориво“ за тялото
Още от първите месеци на бременността женският организъм се нуждае от повишен прием на калории, тъй като има по-голяма нужда от енергия. Често обаче в началния етап на бременността много жени пропускат тази „подробност“ и именно в това според диетолога се крият техните бъдещи проблеми с теглото. „Когато бременната не доставя на организма си достатъчно „гориво” още от началото на 9-те месеца, той реагира, като започва да работи на по-нисък режим, за да компенсира дефицита на енергия. Резултатът е, че обмяната на веществата се забавя като защитна реакция на организма. И когато в 4–5-ия месец бъдещите майки започнат да похапват повечко, някои от тях се изненадват колко бързо наддават килограми. Причината е, че тялото започва да трупа запаси“, обяснява г-н Пападимитракос. Затова неговият основен съвет за здравословно качване на килограми през 9-те месеца е редовното хранене, което поддържа добрия метаболизъм или „огъня в камината“. Това означава с напредването на бременността да се съкращава интервалът между храненията.В първите месеци диетологът препоръчва бременната да се храни на всеки три часа и половина, а в последния месец – дори на два часа и половина. Чудесно средство за събуждане на метаболизма е изяждането на плод за закуска.

„В следродилния период също се допускат грешки в хранителния режим. Погълната от грижите за бебето, младата майка забравя да се храни редовно“, отбелязва диетологът. Родилката изяжда голямо количество храна веднъж или два пъти на ден с идеята да има кърма. Килограмите започват да растат нагоре, но не като резултат от кърменето, а от нередовното хранене.


Това – да, това – не

„Забранено ли е да ям боб?“, „Мога ли да хапвам мед?“, „Мога ли да ям портокали през 9-те месеца?“ Тези въпроси са познати на повечето бъдещи майки в срещата си с противоречиви становища за храни, които могат да алергизират или да провокират неразположения като газове и киселини. „Не бива да се изпада във фанатизъм и да се стига до крайности. Ако например бобът е белен, без люспите, няма проблем да се консумира от бъдещата майка. Водеща тук е мярката в количеството и честотата на консумация“, обяснява г-н Пападимитракос. Типичен пример за това е прясното мляко. То е ценен източник на калций за организма, но ако бъдещата майка и кърмачката прекаляват с консумацията му, възможно е това да провокира алергична реакция. Рибата пък е източник на полезни мастни киселини – особено ценни през 9-те месеца. „Трябва да се има предвид обаче, че рибата от консерва не е подходяща храна за бъдещата майка. Освен това, колкото по-голяма е рибата, толкова по-дълго тя живее, вследствие на което в нея има по-големи концентрации на живак (например при рибата меч)“, категоричен е специалистът.

Има уловки и във въпроса кои са най-полезните мазнини. „Повечето бременни консумират зехтин, тъй като са уверени, че той е най-висококачествената мазнина. Действително зехтинът е чудесен продукт, но малцина знаят, че е нискоустойчив на термична обработка. За да запази добрите си качества, той трябва да се консумира в суров вид. Дори ако се добавя към сготвена храна, добре е да се изчака малко тя да се охлади“, съветва диетологът. Бъдещата майка може да изпробва и други полезни растителни мазнини. Например маслото от гроздови семки, за което е известно, че има антиоксидантно действие.

Според Ипократис Пападимитракос мотивът за пълноценното хранене на бъдещата майка не трябва да бъде единствено заради растящото в утробата й бебе, а и заради самата нея. „Добре е да се знае, че бебето ще извлече каквото му е нужно от вашия организъм. Но не правете така, че тялото ви да е напълно изтощено след края на бременността“, заключава диетологът.

Сандра Димитрова

Водата помага за обмяната


„Пийте от 1½  до 2 литра дневно, но не и повече, за да не пренатоварвате бъбреците. За да избегнете бъдещи бъбречни проблеми, не пийте само минерална вода, а редувайте водите. Разпределяйте количеството вода през целия ден, не изпивайте цял литър в края на деня“, съветва експертът.

Водата е добре да се пие преди, а не след хранене – така тя подготвя стомаха за храносмилането, като освобождава стомашните сокове. А пиенето на вода след хранене затруднява храносмилането и дори може да предизвика киселини.

 

Храната и... скритите емоции


Призивът на Ипократис Пападимитракос към бъдещите майки е да не използват храната като средство за наказание, успокоение или награда пред детето. „Защото тези послания от нашето детство трайно се загнездват в подсъзнанието ни. Ако когато си бил малък, родителите са ти казвали „Ако слушаш, ще ти купя шоколад“, вместо „Ако слушаш, ще излезем на разходка“, като възрастен, когато искаш да се наградиш или да се разтовариш от стреса, вместо да ти хрумне да се разходиш, ще търсиш нещо вкусно и в повечето случай вредно. Забелязали ли сте, че „нервното“ хранене никога не е сред приятели, в общество, а е самотно занимание? Защото е израз на „грижа“ към себе си. Далеч по-здравословно е вместо човек да се тъпче, да изрази тази грижа по друг начин“, категоричен е диетологът.


Желателно е в първите месеци бременната да се храни на всеки три часа и половина, а в последния месец – дори на два часа и половина.