За новоизлюпените майки зимата може да се окаже изключително неприятен сезон. Студ, сняг и виелица – как да предпазите бебето си от тях. Има няколко лесни правила, благодарение на които може да осигурите на мъничето си топла и приятна зима. Спомнете си, че с настъпването на този сезон идват Коледа и Нова година, а през януари – куп именни дни. Именно това е времето, когато може да гостувате на роднини и приятели и да се наслаждавате на топъл чай.

Ужасната настинка
Добрата хигиена е на първо място в борбата с досадните вируси. Мийте ръцете си постоянно, за да пресечете пътя на инфекцията. Имунната система на бебето все още е незряла и дори и лекият грип може да се окаже опасен.


Напомнете и на останалите членове от семейството винаги да мият ръцете си, преди да прегърнат мъничето.
Препоръчително също така е всички у дома да се имунизирате. Помолете и детегледачката да направи същото. Това ще намали риска бебето да се зарази. В някои държави педиатрите препоръчват да се ваксинират и бебетата след 6-месечна възраст. У нас също вече има подобни ваксини.

Рисковете
Преди няколко години американски учени доказаха, че броят на децата, починали от синдрома на внезапната детска смърт, драстично се увеличава през зимата.
За съжаление този период е най-опасен за мъничетата между 2 и 4 месеца. Звучи страшно, но най-добрият начин да предпазите бебето е да го оставяте да спи по гръб в прохладна стая. Претоплянето през зимата само вреди на детето. Ето защо в детската стая не бива да е горещо. Често проветрявайте, а когато не е много студено, оставяйте прозореца леко отворен. Не навличайте детето. Специалистите са категорични, че многото катове дрехи са сред ключовите причини за синдрома на внезапната детска смърт. През нощта температурата в стаята да е около 17–18 °С. Не пускайте допълнително печка и поставете термометър. Можете лесно да проверите дали бебето се е претоплило с малък тест. Пипнете коремчето и гърба му. Ако те са горещи, значи има проблем. Не се притеснявайте, ако ръцете или стъпалата на съкровището ви са студени – това е нормално. Завивайте го с леко одеяло. Креватчето на бебето да не е близо до парното и в никакъв случай под климатика. Винаги ръцете на детето да са над завивката, за да не може да я отметне над главата си през нощта. Не слагайте възглавница на дете под 1-годишна възраст.
Запомнете, че дори и в колата може да стане прекалено топло. Свалете якето и шапката на малкото, докато пътувате.

Бебе като зелка
За разходка многото дрехи, навлечени една върху друга, са ключът към успешното обличане през зимата. Обличайте детето като зелка – да е облечено с няколко ката дрехи. Въздухът, който влиза между пластовете, ще го предпази от студа. Дрехите да са от памучна материя, която е мека и особено подходяща за чувствителната бебешка кожа. Слагайте на малчугана една дреха повече, отколкото носите вие. Не забравяйте навън да му поставяте шапка. Внимавайте обаче да не претопляте детето. Ако дрехите му са повече, то ще се зачерви, ще се поти и ще плаче. Може да разберете, че му е студено по бледите бузи и петната по кожата.

Нежна и мека кожа
През студения период бебешката кожа изисква специални грижи. Поговорете с педиатъра си от какъв точно лосион или олио има нужда детето ви. Избирайте козметика без парфюм и алкохол. Избягвайте антибактериалните сапуни, както и тези, в които има оцветители. Част от съставките им могат да предизвикат алергична реакция.
Въпреки студа къпането през зимата е задължително. Подходящата температура на водата във ваничката е 37.5 °С. По-топлата вода прави бебето неспокойно и кожата му се зачервява. В края на банята облейте детето с по-хладка вода. Времето за къпане на децата до 6 месеца е 5–6 минути, а на децата от 6 до 12 месеца – 8–10 минути. По възможност ограничете използването на сапун или шампоан. Не слагайте мехурчета за вана.

Д-р Пенка Цочева
педиатър