Искате бебе? Значи е време да преустроите храненето си на здравословна вълна. Преди бременността e препоръчително да консумирате плодове, зеленчуци, прясно и кисело мляко, сирене, пълнозърнести продукти, бобови варива и ядки. Би било добре два пъти седмично да имате на трапезата си месо, както и един път риба. Препоръчително е да зарежете пушенето и алкохола и да приемате фолиева киселина и йодни таблетки, а през есента, зимата и пролетта – допълнително витамин D.

Около една трета от жените във фертилна възраст се борят със свръхтегло. Ако принадлежите към тях, добре е да предприемете мерки, колкото и трудно да ви се струва. Според специалистите децата на майки със свръхтегло са застрашени по-късно да са също с наднормено тегло.

През бременността

Да се храните двойно по-добре, не означава да ядете за двама. Това е най-важната препоръка за следващите девет месеца. Някои специалисти по хранене препоръчват бъдещите майки да консумират храната в детските бурканчета, с която не могат да преядат, а освен това тя е добре контролирана.

През този период диетите са забранени, тъй като те водят до отделяне на хормони и токсични  вещества от мастната тъкан, които през плацентата проникват до плода. Препоръчително е умереното увеличаване на теглото – между 10 и 16 кг. При по-голямо наддаване причината може да е диабет на бременността.

Колко повече трябва да се яде действително през бременността? Едва през третото тримесечие потребността от енергия се повишава с 200 до 300 калории, което означава около един сандвич със сирене. Витамини и минерални вещества се набавят в достатъчно количество при балансираното хранене. Би трябвало обаче да се приемат допълнително фолиева киселина, йод и витамин D. Нивата на желязо се контролират и при необходимост се предписва железен препарат.

След раждането

Кърменето е най-доброто за детето ви, тъй като майчиното мляко е оптимално пригодено  към неговите потребности. Бебето трябва да се кърми поне четири до шест месеца. Тъй като кърмата всеки ден има различен вкус (според храната на мама), бебето е по-добре подготвено за различните вкусове на бъдещите пюрета. Освен това кърмените бебета почти не страдат от наднормено тегло – докато само 3% от тях имат свръхтегло в училищна възраст, 10% от изкуствено хранените деца са с наднормено тегло.

Пюрета

След четвъртия до шестия месец децата са готови за първото пюре. Започва се със зеленчуково. Добре е да има разнообразие, тъй като имунната система се тренира най-добре, когато й се предлагат малки порции различни хранителни вещества. Важно е да се знае, че бебетата трябва да получават по-често месо и риба, които ги снабдяват с необходимото им желязо (докато за възрастните два пъти седмично месо и един път риба са достатъчни). Причината е, че те поемат по-малки количества храна. Около месец след зеленчуково-месното пюре бебето е готово за ново разнообразие  – след плодово-зърненото идва ред на млечното пюре. След около година бебетата се интересуват особено от храната на възрастните.