Първите мигове след раждането са изключително трудни за бебето – то попада на студено и шумно място, където огромни ръце го пипат... Едно от най-трудните неща за новороденото обаче е да поеме първия си дъх.


В утробата чрез плацентата бебето е получавало всичко, от което се нуждае. Навън трябва само да се справя с предизвикателството да диша. След трудните секунди на вдишване и издишване детето сякаш забравя за това и продължава живота си напред, за да опознае всичко, което го чака извън стените на родилния дом. Дишането е рефлекс, за който почти никой на се замисля. За съжаление обаче всяка година в България се регистрират около15 000 нови пациенти с бронхиална астма. Общо децата, които страдат от коварното заболяване, са повече от 150 000. Малчуганите са най-засегнати от болестта – между 8 и 15% от децата в целия свят. За съжаление астмата е причина за около 5000 смъртни случая годишно...

Според дебелите книги...
Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища, предизвикващо пристъпна проява на задух. При нея има възпаление и повишена чувствителност на бронхиалното дърво. При контакт с външни дразнители се получава реакция и болният има затруднение в дишането.

Без цигари вкъщи
“Всяка майка може да улови първите симптоми на астмата”, казва доц. Мирослава Бошева, завеждащ Катедрата по детски болести в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. “За  заболяването сигнализират затрудненото дишане на бебето, свиренето на гърдите и кашлицата. Ако родителите или близки роднини са астматици, дори бебе на 1–2 месеца може да развие болестта. Важно е обаче симптомите да се повторят поне 2–3 пъти. Тогава родителите трябва незабавно да потърсят помощ.” За съжаление често пъти диагноза астма се поставя само след един пристъп на затруднено дишане. “Това не е правилно, защото има физиологични особености при децата до 2-годишна възраст, които ги правят по-чувствителни към външни дразнения”, обяснява доц. Бошева. До тази възраст децата са с по-тесни и по-кръвоснабдени дихателни пътища и дори малко цигарен дим може да предизвика кашлица. Първият пристъп на задух при бебето обаче не означава, че то страда от астма. “Ако оставите детето си в помещение, в което се пуши, готви или има много растения, то може да има проблеми с дишането не защото е болно, а поради физиологичните особености на дихателната му система. Ето защо не бива да се избързва с диагнозата”, съветва лекарката. Според нея в 90% от случаите кашлицата и свиренето на гърдите при малчуганите са резултат от вирусни инфекции или неспецифични дразнения на дихателните пътища.

Време е за диагноза
За предпочитане е диагнозата при бебетата да се постави в болнични условия. “Има много заболявания, които наподобяват астма. Така детето може да се лекува за астма, а да страда от вирусна инфекция. Ето защо, преди да се постави диагнозата, трябва да се изключат всички други възможни заболявания. Астмата е диагноза за цял живот. Заболяването се предава на поколенията и лекарското становище трябва да е много прецизно и категорично”, обяснява доц. Бошева.

Сироп срещу кашлица
Лекари от 80 държави се събират през 2 години, за да обменят опит и да приемат нови стандарти за борба срещу коварната болест. Години наред почти по целия свят, включително и у нас, болните се лекуват по схемата на GINA (The Global initiative for asthma). “Спазваме точните схеми на лечение и малките ни пациенти се справят с проблемите с дишането. Майките трябва да следят дали детето им навреме взема сиропа срещу кашлица, когато е необходимо, и дали спазва правилата и ограниченията. Важно е родителите да предпазват бебето си от инфекции, защото те влошават изключително много астмата”, обяснява лекарката. От значение също така е никой в дома на малчугана да не пуши. Димът е изключително вреден, тъй като детските органи и системи са недоразвити и това може да провокира различни опасни за здравето състояния. “Родителите не бива да сушат дрехи в стаята, в която се намира детето. Готвенето е допустимо само ако в помещението има добра вентилация. За да се избегнат каквито и да било пристъпи, домът трябва да се проветрява непрекъснато, дори и през зимата. В стаята не бива да се поставят никакви ароматизатори. Дори парфюмът на майката може да се окаже опасен.” Лекарите вече са развенчали мита за плюшените играчки, килимите и пердетата, които събират прах и акари и предизвикват астматични пристъпи. Доказано е, че увиването на матраците и дюшеците в найлон, изпирането при висока температура на пердетата и премахването на килимите не влияят на болестта. “Има теория, че ако родителите на болното дете поставят плюшените играчки във фризера за няколко минути или ги изпират в пералнята на 50–55 °С, това ще убие микрокърлежите и ще премахне домашния прах, които са основните дразнители при астмата. За съжаление обаче тази теория беше отхвърлена. Все пак не може напълно да лишите детето си от играчки. Важното е в стаята му да е чисто и добре проветрено”, съветва доц. Бошева.

Мая Ковачева