Има много крайни мнения за това дали да се дава вода на бебето. Едни лекари казват, че изобщо не трябва да се предлага, защото то я поема с кърмата, други пък ме съветват да му давам много вода. Кой е най-добрият вариант?

Бебетата са различни – някои пият много вода, други изобщо не я харесват, защото я набавят чрез кърмата или нейните заместители. Най-добре приготвяйте вода на бебето два пъти през деня. Сложете на 100 мл по 1 ч.л. захар. В никакъв случай не добавяйте мед във водата. Някои майки предпочитат да дават неподсладена вода на детето си, но опитът показва, че бебетата предпочитат сладката.


Задължително водата трябва да е преварена. Не се препоръчва минералната. Между всяко хранене, когато бебето плаче, може да му предлагате вода – то само ще прецени дали ще пие, или не. Ако има нужда, ще си набави количеството, което му е необходимо. Ако пък водата от кърмата му е достатъчна, ще отказва. Не лишавайте детето си от вода. Скоро ще разберете дали вашето бебе е от тези, които я обичат, или не.