Сигурно ще чувате различни мнения – едни майки ще твърдят, че детето не бива да се извежда навън в много студено време, други пък ще ви убеждават, че и в мразовите дни детето трябва да е на разходка. Предлагаме ви ориентири кое е най-правилното през зимата.

Кърмачето да се извежда при всякакво време
Това е вярно, но с едно малко уточнение – почти при всякакво време. Бебетата трябва да се извеждат на чист въздух и в студено време. Това укрепва имунната им система и ги предпазва от простуда. Освен това малките се нуждаят от слънчева светлина, за да може в организма им да се произвежда нужният за формирането на костите им витамин D. Не извеждайте обаче малчугана при снежна виелица, пороен дъжд или мъгла или когато температурата навън е под минус 10 градуса.

Как да го обличате
Най-добре е да прилагате т.нар. форма на лука – с няколко ката дрехи. Те задържат топлината и могат да се събличат една след друга, ако някои се окажат излишни. Как да разберете? Много просто – ако тилът на бебето е влажен при пипане, топлината е повече от необходимото. По-важни обаче от трите слоя дрехи са топлите ръкавици и шапката, тъй като през тила и пръстите си бебето губи много топлина.
Ако носите бебето в слинг или в кенгуру, добре е да знаете, че в непосредствена близост до тялото на мама или на татко то е добре защитено, особено ако и крачетата му са на топло. Количката може да се изолира с агнешка кожа, която топли, без да запарва. Някои предпочитат да „тапицират” дъното на количката със специална подложка срещу студа. Не е нужно обаче да се престаравате!

Защита на кожата, изложена на зимния въздух
През зимните месеци нежната бебешка кожа се нуждае от подходящ мазен крем, тъй като обикновено тя е много суха.  Потните и мастните жлези на бебето не функционират още оптимално. Освен това кожата му е около пет пъти по-тънка от кожата на възрастните, поради което бързо губи влага, изсъхва и при студ се подсича и разранява. Затова се препоръчва още при температура на въздуха под 10 градуса всички открити части на лицето да са защитени с мазен крем на основата на растителни мазнини. Не бива да се използват кремове или лосиони, съдържащи вода, защото тя се изпарява бързо, особено при минусови температури навън! Добрите бебешки кремове не съдържат консерванти, минерални мазнини, ароматизатори, оцветители и емулгатори. Може да изпробвате фитокозметика, но внимателно, защото някои бебета са алергични към вещества от растителен произход. Най-добре е да се посъветвате със специалист.

Д-р Боряна Станчева