Нередовният цикъл  може да бъде неприятно явление в женското физиологично здраве. За щастие обикновено няма нищо сериозно, което да бъде причина за притеснения. И все пак съществува вероятност нередовните менструални цикли да сигнализират за хормонален дисбаланс или понякога да направят зачеването малко по-трудно. В този случай трябва да обсъдите всички нередности в цикъла с вашия лекар по време на преглед. Той може да диагностицира състоянието и да назначи правилното лечение, за да ви помогне да регулирате процеса.

Какво представлява нередовният цикъл?

При това явление, вашият цикъл изглежда нормален – количеството кръв и броят на дните, в които кървите, са подобни на нормална менструация, но се случват в необичайни и непредвидими интервали (повече от 35 или по-малко от 21 дни).

Какво причинява нередовният цикъл?

Случайните нередности в менструалния цикъл най-често се дължат на стрес, пътуване, прекомерно физическо натоварване или друга временна промяна на нормалната ви рутина. Цикли, които са последователно нередовни, са по-често поради фактори като хранително разстройство, загуба или наддаване на тегло, проблеми с щитовидната жлеза или хормонален дисбаланс (включително тези, свързани със започване или спиране на противозачатъчни, лепенки и други предписани естрогенни добавки).

Как да разбера дали имам менструални нарушения?

Проследяването на менструалния ви цикъл (като отбележите първия ден от цикъла на вашето приложение или в календара) ще ви помогне да разберете, дали той е действително нередовен или малко по-кратък (или по-дълъг) от обичайните 28–35 дни. Следенето може да помогне на вашия лекар да определи по-добре нуждата от лечение.

Можете ли да забременеете, ако имате нередовна менструация?

Да. Нередовните менструални цикли невинаги влияят върху плодовитостта. Всъщност, много жени с този проблем забременяват и имат нормална бременност. Така че, нередовният цикъл НЕ означава безплодие.

НО! Когато менструацията е нерегулярна, това прави много по-трудно (ако не и невъзможно) да проследите овулацията си, така че да знаете кога да опитате да забременеете. Вместо това трябва да сте нащрек за други признаци на овулация, тъй като дължината на цикъла няма да ви осигури необходимата информация.

Истинският проблем, когато става въпрос за нередовна менструация е, че понякога това състоянието може да означава нерегулярна или липсваща овулация. А ако не овулирате, не можете да забременеете. Проблемите с овулацията са причина за около 30% от всички случаи на безплодие.

Как се лекува нередовният цикъл?

Ако нередовната менструация ви притеснява или затруднява зачеването, говорете с лекаря си, за да разберете, дали има начин да я регулирате. Това може да се окаже лесно! Например, понижаване нивата на стреса или намаляване на интензивните физически натоварвания.

Ако нередовният цикъл е свързан с хормоните, вашият лекар може да назначи изследвания на щитовидната жлеза или използване на хормонални терапии като противозачатъчни хапчета, които регулират дните в червено.

Бъдете спокойни – нередовният цикъл, не означава, че ще имате проблемна бременност. Каквито и проблеми да имате, не се колебайте да потърсите специалист. Успех!