Развитието на зародишите на временните зъби започва още през първия триместър на бременността. Следват сложни процеси на изграждане на зъбните структури, за които важно значение има наличието на достатъчно витамини и минерали в организма на бъдещата мама. От особено значение са витамините: D, C, A,E, както и калций, фосфор и флуор. Ето защо приемането на тези вещества в достатъчни количества от бременната е определящо за правилното и пълноценното изграждане на зъбите на детето.

Детето се ражда с 36 зъбни зародиша – 20 за временни зъбки и 16 за постоянни. След раждането до 9-ия месец се оформят зародишите на другите постоянни зъби, до 4-та година и тези на мъдреците.

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ

Ако детето ви е неспокойно, устата му е пълна със слюнка и често се буди нощем – много вероятно е скоро да очаквате първото зъбче. И още…

Нервност: Преди да се покаже  зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави детето много нервно. Болката и дискомфорта често са най-големи при поникването на първото зъбче и при кътниците заради техният размер.

Неспокоен сън: Болката от  никненето на зъби може да се прояви през деня или нощта. Това може да е причината, поради която детето Ви да се буди по-често нощем отколкото обикновено.

Загуба на апетит. Децата, на които никнат зъби, може да капризничат по отношение на храненето. Желанието да има винаги нещо в устата, за да получи облекчение кара детето да се държи така, сякаш постоянно иска да яде. Но тъкмо когато започне да се храни, се засилва чувството на дискомфорт и то го заставя да се откаже от гърдата или биберона, които толкова настоятелно е търсило.

Повишена температура: Пробивът на зъби сам по себе си води до травматично увреждане на лигавицата на гингивата и улцерации на мястото, като резрбтивните процеси могат да доведат до повишена температура. Ако тя продължи повече от 3 дни да се търси  друга причина.

Диария при никнене на зъби:  Смята се, че причината за това е голямото количество погълната слюнка, която оказва влияние на изпражненията. Значение има пъхането в устата на ръчичиките и играчките, които не са стерилни.

ЗАПОМНЕТЕ…

Дентицията е съпроводена с възпалителен процес, по време на който спада общият имунитет на детето. Ако не се вземат мерки навреме, се стига до повишена температура, хрема, кашлица, стомашно-чревни проблеми. При такива симптоми задължително посетете лекар.

КАК ДА ПОМОГНЕТЕ

► Първо, ако все още не сте го направили, доверете се на Камилия Денто Бейби® - хомеопатичен лекарствен продукт, използван при смущения, свързани с поникване на зъбите при кърмачета. Обичайната доза е: по 1 еднодозова опаковка на прием, 2-6 пъти дневно. Удобната опаковка (която е стерилна) и фактът, че малките приемат Камилия с удоволствие са бонус към най-важното, а именно – успешния краен резултат.

► Второ – осигурете на малчо подходящи гризалки и бъдете внимателни с ледените алтернативи за успокояване на венците.

► Трето – както всичко останало в родителството – заредете се с търпение, консултирайте се със специалисти и бъдете крачка напред, подготвяйки бебешката аптечка с всичко (без)ценно, включително и с Камилия Денто Бейби.