Всяко дете има свое собствено темпо на развитие. Понякога родителите са обезпокоени – ако фазата на пълзене например трае твърде дълго. Три майки от С “9 месеца” на училище разказват за прохождането, проговарянето и “сприятеляването” с гърнето на децата си и за притесненията, съпътстващи тези крачки в развитието.

Първи думи на 2 ½ години
Диана И. споделя как “възкръснала”, когато 3-годишната й дъщеря Мая най-сетне проговорила.


Момиченцето започнало късно да пълзи и проходило на 20 месеца. Иначе е спокойно дете, не капризничи, сговорчиво е. Диана забелязва късно, че дъщеря й се развива по-бавно. Един ден вижда, че Мая си играе пред къщи с детето на съседите, което е по-малко с пет месеца от нея. То непрекъснато й задава въпроси, в отговор на които Мая неразбираемо мънка нещо под носа си. Майката започва да рови из дневника на първото си дете и установява, че то е изговаряло много думи още на една година. Следват самообвиненията, че сигурно се е занимавала по-малко с Мая. Все по-често на Диана й се налага да се оправдава пред околните за нечленоразделния език на дъщеря си. Един ден майката чува как Мая съвсем ясно обяснява на децата в парка да не изяждат повече от един шоколад наведнъж. Тя се чувства едновременно щастлива, удовлетворена и окрилена, че детето й вече ще може да не се изолира от децата и да участва равноправно в игрите с действия и с думи.

Експертно мнение
Кога детето започва да говори? Това обикновено става през втората година. Отначало то образува срички, след това – отделни понятия. По-нататъшното развитие на говора е много индивидуално. Някои деца на 1 ½ год. произнасят изречения от две думи, други на 2 год. казват само по някоя отделна дума.


Как да му помагате? Поощрявайте детето да слуша внимателно, да задава въпроси, да свързва думите с подходящи за него дейности – това ще му помогне да разбере смисъла им.
Кога е нужна помощ от специалист? Когато детето на 1 ½ год. не изговаря прости думи или на 3–4 год. не може правилно да произнася много звуци.

На два крака на 1 ½ год.
Две и половина годишният Сашко преди година изобщо не можел да ходи. Огняна В. – майка му, била много разтревожена, че дълго след първия си рожден ден момчето не пълзи. Когато иска да се доближи до някой предмет, кръстосва крака на паркета и се клати силно напред-назад с горната част на тялото си. Отначало близките наблюдават развеселени това пързаляне, но постепенно започват тревогите, че може би има нещо нередно при детето. Педиатърът ги посъветвал да изчакат и да не предприемат нищо до 20-месечната възраст. Огняна се притеснявала, като наблюдавала как доста по-малки деца вече ходят и трудно запазвала спокойствие, ако провокативно (според нея) я питали на колко години е нейното момче.
На 18 месеца Сашко изведнъж проходил – майка му го повикала от кухнята и той пристигнал изправен на два крака с нескривана гордост на лицето. От този момент момчето ходи така сигурно, както всички останали деца на неговата възраст.

Експертно мнение
Кога се научава да ходи? Повечето деца правят първите си крачки между 12 и 14 месеца, някои още на 8 до 10, други едва на 18 до 20 месеца.
Как да му помагате? При всяко дете двигателното развитие протича различно. Дори активните упражнения не могат да ускорят процеса. Осигурете на детето пространство за движение. Ако то има възможност да играе на поляна и детска площадка, вероятно ще е по-умело в движенията си от детето, което постоянно е вкъщи.
Кога е нужна помощ от специалист? Някои педиатри твърдят, че детето трябва да проходи най-късно на 16 месеца, но има и други мнения – до 20. Двигателното развитие зависи и от мускулния тонус и рефлексите. Ако прохождането се бави и нещо друго в развитието на детето ви смущава, задължително се консултирайте със специалист.

На гърне на почти 4 години
Дъщерята на Елена Ф. обича пелените за еднократна употреба. Едва когато става на около 4 години, тя започва да се дразни от тях. Това отношение майката посреща с радост.
Първото дете в семейството се разделя с пелените, след като постъпва в детската градина. Затова Елена не се притеснява, че в градината сутрин води дъщеря си с пакет пелени. Опитите да ака в гърне обикновено завършват с неколкодневен запек.
Един ден момиченцето само пожелава да отиде в тоалетната и се справя като всички останали, но при пишкането упорството му продължава почти до 4-годишна възраст.
Лекарят не намира нищо особено при ехографския преглед, но препоръчва по-сериозно изследване на пикочния мехур. Майката е почти отчаяна и решава да се посъветва с учителката от детската градина. Тя й казва да заведе момиченцето на другия ден без пелени за еднократна употреба. Цял ден Елена напрегнато чака телефонно обаждане. Вечерта детето е сухо, предвидливо учителката го е пращала често до тоалетната. Вкъщи момиченцето се отправя само към тоалетната и от този момент не ползва пелени през деня. Малко по-късно се разделя с тях и през нощта.

Експертно мнение
Откога може да се използва гърнето? За да се раздели с еднократните пелени, детето трябва да владее функцията на затварящия мускул, а нервните пътища, които съобщават на мозъка, че пикочният мехур е пълен, да са напълно развити. При различните деца този момент настъпва по различно време. Малчуганите приемат гърнето най-рано между 12-ия и 18-ия месец, обикновено между 18-ия и 36-ия месец.
Как да му помагате? Най-добре е да изчакате детето да покаже, че иска да е сухо (чрез гримаса или знак, че се е изходило по голяма или по малка нужда). Може просто да заведете детето в тоалетната, без да прибягвате до прекалени хвалби или натиск – и в двата случая ще се стигне до съпротива.
Кога е нужна помощ от специалист? Ако детето е над 5 години и често се напишква през деня или през нощта, трябва да се установи дали няма органична причина за това.