От четвъртия месец с всеки ден детето става по-интересно и изявите му все повече ще ви очароват. Контактът с него е диалогичен – и то ще отговаря с усмивка, когато му се усмихвате...

Биографични данни
Ръцете и очите на вашето четиримесечно дете започват да действат в синхрон. То добре фиксира предмети на разстояние 20–30 см. Проследява ги с поглед, като едновременно обръща и главата си в тяхната посока. Вече не се забелязва страбизъм (кривогледство). Детето умее да следи предмети и в четирите посоки – надясно, наляво, нагоре и надолу.


Четиримесечното дете добре различава видовете звуци и предпочита някои от тях – например музика, пеене.

Какво може
През четвъртия месец бебето натрупва доста умения. То вече може да лежи по гръб и само да се обръща наляво и надясно. Задържа главата в средната линия, но често я обръща на предпочитаната от него страна. Мускулният му тонус е нормален. Когато го сложите да лежи по корем, държи главата си изправена продължително време и може да я движи във всички посоки. Пръстите на ръцете му понякога още са свити в юмрук, но то може и добре да ги разтваря. Играе си с тях, държи предмета, който му подавате, и... го слага в устата си. Ако доближите до бебето дрънкалка и то я види, докато успее да я хване, движенията му може да са хаотични, но сигурно ще забележите, че стават по-координирани.


Легнало по корем, равновесието на четиримесечното дете не е напълно развито. То прави опити да пълзи. Когато му заговорите, се усмихва, а понякога се смее и с глас. Особена радост му доставят собствените му звуци и то ги повтаря. Детето ви става все по-общително и закачливо. Усвоило е и някои номера. Използва например плача си, за да изпълните негово желание. То е разбрало, че не оставате безучастна към сълзите му. Има пряка връзка между вашето и неговото психично състояние. Когато сте напрегната, нервна и уморена, то е неспокойно и капризно. Щом обаче го вземете на ръце, допрете го до тялото си, започнете да му говорите, се успокоява и дори може да ви се отблагодари с най-чаровната си усмивка.

Нови чувства
На 4 месеца бебето отбелязва и крачка напред в емоционалното си развитие. То умее и да се срамува.
Преживяванията му се обогатяват. Когато ви зърне и чуе вашия глас, то реагира. Дори и да не ви вижда, но само чува гласа ви, детето се оживява. Ако го закачате, се смее с глас. Плачът му се съпровожда от сълзи.

Хранене
През четвъртия месец детето се храни (кърми) 6 пъти дневно през 3 до 3 ½ часа. През четвъртия месец то наддава около 650 г и пораства с около 2.5 см. Тези ориентири са относителни – всяко дете има свое темпо на развитие.
Продължавайте да давате на детето плодови сокове, течности и витамин D2. Въпреки незаменимите качества на майчиното мляко, само то вече не може да задоволи напълно хранителните потребности за тази възраст. Растящият детски организъм допълнително се нуждае от соли, белтъчини, въглехидрати и витамини. Затова в края на четвъртия месец детето се захранва с допълнителна храна.

Nota bene!
Не забравяйте, че през този период се формира активното отношение на детето към храненето, без което впоследствие трудно ще се създадат навици за самостоятелно хранене.

В края на 4-ия месец започнете да замествате едно кърмене със зеленчуково пюре. То е богато на витамини и минерали. Хранителната стойност на пюрето зависи от вида и качеството на използваните зеленчуци. Когато изборът на съставките е добър и пюрето е приготвено правилно, почти не се наблюдават стомашно-чревни разстройства. На тези условия отговарят промишлено приготвените пюрета. Пазарът предлага голямо разнообразие, като пюретата са съобразени със съответната възраст на детето. Когато желаете вие да приготвите пюрето на своето дете, започнете захранването с картофено или морковено пюре, което се приема много добре почти от всички деца (още повече че в менюто вече е бил включен сок от моркови). След като детето привикне с тези пюрета, постепенно може да му предлагате и други видове, например от спанак, грах, зелен фасул и др. Имайте предвид, че има деца, които не харесват вкуса на някои пюрета, например на пюрето от зеле. В такива случаи пробвайте смесено пюре от 2–3 или повече зеленчуци. Предимството на смесеното пюре е, че освен подобрен вкус има и по-богат витаминен и минерален състав. Задължително приготвяйте пюрето с мляко. В противен случай то няма да е пълноценно.

Порцията за едно хранене се определя по формулата: 100 + М х 10 мл, където М е възрастта в месеци. На едно хранене 4-месечното дете трябва да поеме около 140 мл храна.

Как да му помогнете
Запомнете, че от тази възраст детето понася болезнено раздялата с мама. То има нужда от майчина нежност и обич. Отношението към таткото зависи от това колко време той отделя на малкото човече. Ако го вижда само за броени минути преди да заспи вечер, детето едва ли ще чувства липсата му... Четиримесечното бебе започва активно да изучава света около себе си. На тази възраст умственото му развитие изпреварва двигателното. То ви изпраща послания. Научете се да ги разкодирате. Отзовавайте им се! Отсега нататък вашето дете се нуждае не само от храна и сън, но и от общуване, внимание, игри. Окачвайте по леглото му играчки, за да ги докосва и хваща. Пускайте му музика и детски песни. Играйте с него, като го повдигате във въздуха и го разсмивате. Винаги когато му говорите, го гледайте в очите.

Детска кухня

Пюре от картофи, моркови и грах (200 г)
Продукти: 1 картоф, 1 морков, 1–2 ч.л. грах, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1–2 ч.л. захар, 1/3 ч.л. краве масло.
Приготовление. Почистете добре и нарежете зеленчуците и ги пуснете в малко гореща вода, за да се сварят до омекване. След това ги пасирайте и ги прибавете към горещото мляко със захарта. Оставете да се варят 2–3 минути, като непрекъснато разбърквате. В горещото пюре пуснете и маслото и пак разбъркайте.