Комплект дървени лъжици, тенджера или пък ръкохватки... Дали това ще е добър новогодишен подарък за едно 6-месечно бебе? Ако си мислите, че подобни домакински пособия ще са по-подходящи за майка му, съвсем не е така. Изненадващо е, но малкото дете със сигурност ще се зарадва на такава придобивка, защото освен плюшените играчки странните вещи със сигурност ще привлекат интереса му. Бебетата могат да се забавляват с всички предмети от заобикалящата ги среда, колкото и нестандартно да изглежда на възрастните. Подайте на малкото човече две дървени лъжици и погледайте колко време то ще ги върти в ръцете си, ще ги удря една в друга, ще ги кръстосва и от време на време, дори ще ги опитва на вкус... То може дълго да подрънква и с капака на тенджерата, да го обръща и да трупа отгоре му различни неща. За него такива занимания са точно толкова забавни и увлекателни, колкото за вас е решаването на кръстословица или на сложна логическа задача.


Запомнете – чрез по-разнообразните предмети детето научава все нови и нови неща за заобикалящия го свят и обогатява сетивността си. А за малкия любопитко всичко, което попадне в ръцете му, може да е играчка. Децата виждат, че мама и татко всеки ден въртят в ръка дистанционното на телевизора, мобилния телефон или гребена. Ако детето ви успее да се добере до тези предмети, ще се изненадате колко добре ви имитира. Всеки ден давайте на малчугана да играе с нова вещ. Спазвайте обаче едно задължително условие – тя трябва да е безопасна. Най-добре е да сте до малчугана и да следите с поглед заниманията му, за да предотвратите евентуална опасност от нараняване.

Играта с различни вещи от дома обогатява и развива и въображението. Щом установите, че някой предмет е пленил човечето, оставяйте го да играе с него по свой начин и колкото дълго пожелае. Вярвайте, че той ще му донесе повече познание, отколкото пластмасовото котенце...