Каланетика, аеробика, танци… Има толкова много възможности, за да поддържате тялото си. През бременността не бива да оставате у дома на диванчето със сладки в едната ръка и с мляко в другата. Телевизорът не е вашият най-добър приятел. Факт е, че спортуването през 9-те месеца не само е позволено, но и препоръчително. Добрата и умерена тренировка предотвратява много от болките и дискомфорта в тялото на бъдещата майка. Все пак обаче не бива да се забравя, че големите промени, които настъпват в организма на жената, я поставят в рискова група. За съжаление


травмите през бременността
са често срещано явление. Има толкова много скрити опасности, докато правите упражнения или дори вършите ежедневната си работа. Трябва да внимавате за тях, за да не се озовете в лекарския кабинет и да ви гипсират. „През бременността жената е много по-нестабилна. Ставните връзки се разхлабват, за да може тялото да понесе тежестта на плода”, обяснява  д-р Жечка Глогова, ортопед в V диагностично-консултативен център. Освен това вследствие на непрекъснато нарастващия корем стойката се изменя, а с нея – и центърът на тежестта на тялото. С напредването на бременността и особено към края гърдите се уголемяват, което води до увеличено закръгляне на раменете и горната част на гърба. Шийните прешлени се притискат напред към главата. Всички тези промени повишават натиска върху гърба, кръста, хълбоците, краката и ходилата на бъдещата майка. Така с течение на времето

най-често се появяват разширени вени,
а сводът на стъпалото пада

Уви, рискът от падане и счупвания се увеличава. „Ако бъдещата майка се подхлъзне и нарани през първите три месеца на бременността, точна диагноза може да  постави само опитен ортопед. Той може да прецени дали има счупване, или само навяхване. В никакъв случай в този период не се допуска рентгенова снимка. Облъчването е абсолютно противопоказано, тъй като може да доведе до малформации при плода. Все пак обаче, ако става въпрос за черепно-мозъчна травма, лекарите предпочитат да установят състоянието на майката и да рискуват живота на бебето. Рентгенова снимка се допуска след 3-ия месец на бременността само при много тежки случаи”, обяснява специалистката. При счупване няма проблем крайникът да се гипсира. Съвременните гипсове са изработени от такава материя, която не може да навреди на бебето по никакъв начин, тъй като веществата са в съприкосновение само с кожата. „При по-леките травми се използва локална анестезия. Ако случаят е по-сериозен, може да се приложи и епидурална упойка. По-опасни за бебето са упойките, които действат на централната нервна система, тъй като те минават през плацентата”, казва д-р Глогова.
Бъдещите майки трябва да са много внимателни, докато спортуват и се разхождат.
Подходящото облекло и удобните обувки
са от изключително значение. „Много жени са на мнение, че най-добри са равните обувки или гуменките. Те обаче много натоварват краката, особено през последните месеци на бременността, когато тежестта е най-голяма. Ето защо бременните трябва да носят ортопедични обувки или чехли с ортопедичен свод”, съветва лекарката.

Не мислете, че ако преди бременността не сте се занимавали със спорт, сега не е моментът да започнете. Важното обаче е да внимавате какво правите и да изпълнявате упражненията стриктно. Леките физически натоварвания ще подобрят стойката ви, ще намалят дискомфорта в гърба и седалището, ще укрепят тазовите ви мускули, които са от значение при раждането, и ще подобрят тонуса ви. Все пак не започвайте да спортувате, преди да сте се консултирали със специалист. Има някои състояния през бременността, при които спортът не се препоръчва – високо кръвно налягане, преждевременни контракции, минали спонтанен аборт или преждевременно раждане в миналото и др. Плуването, водната аеробика и йогата са препоръчителни през този период. При тях се стимулира кръвоносната система и се увеличават  гъвкавостта и координацията. Така тялото ви ще укрепне, а и рискът от травми при тези спортове е минимален.

Мая Ковачева