Предлагаме ви отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с възстановяването на фигурата отпреди бременността и раждането. 

Кога ще възстановя предишната си фигура?

Този въпрос си задават много жени, след като родят. Амбициите за възможно бързо постигане на успех са присъщи на съвременното поколение, за което еталони са фотомодели и артисти, демонстриращи перфектни фигури само няколко седмици след раждането. Това, разбира се, е далеч от реалността. Известните майки не само се подлагат на скъпи козметични процедури, но със сигурност разполагат и с предана детегледачка, за да могат да тренират във фитнес залата през деня, а и да се наслаждават на непрекъснат сън през нощта. Затова съветът ни е да не сте безмилостни и твърде критични към себе си, а да се гордеете, че сте се справили с голямото предизвикателство да станете майка! Също и да благодарите на тялото си. Когато възприемете тази философия, темпото, с което ще възстановите фигурата си, ще престане да бъде фиксидея за вас.

Кога мога да започна упражненията?

Още в ранния период след раждането. Не се впускайте от началото в натоварващи комплекси, а започнете с по-леки упражнения. Например при ставане от леглото раздвижете първо единия крак, после другия, за да активирате по този начин косите коремни мускули. Това е по-добре, отколкото ако задвижите едновременно двата крака и опънете правите коремни мускули, които са били силно преразтегнати през бременността. Претърколете се бавно странично от леглото – това също активира страничните коремни мускули. Не бързайте да вдигате главата си, която със своите около пет килограма е най-тежката част на тялото.

Кои упражнения са подходящи в началото?

Препоръчително е да се започне със специални упражнения под контрола на професионален треньор. По принцип добре е да се прилага съпротивление, например да се притиска срамната кост към възглавница, поставена под корема, за да се подобри усещането за собственото тяло. Полезни са упражненията, при които тялото се възприема като едно цяло, тъй като целта е не само да се стегне отпуснатият корем. Ефективни са и упражненията срещу болките в кръста и в гърба, които целят укрепване на мускулатурата в тези области. Специално внимание се обръща и на неволното изпускане на урина поради тъканни увреждания.

Вярно ли е, че невинаги трябва да се проявява прекалена активност?

Скоро след раждането – да, тъй като напълно се подценява действието на земното притегляне, което е истинско предизвикателство. То не се осъзнава, защото е неразделна част от живота на човека. Но при стоене в изправена поза или при ходене мускулатурата значително се натоварва. Особено през първите две седмици след раждането жените са постоянно на крак. Матката, която нормално тежи 80 г, сега натиска с теглото си от около 1 кг тазовото дъно. В началото помагат дихателните упражнения в легнало положение. Добра тренировка са и високото говорене и пеенето. Това може да звучи комично, но е логично – при всяко издишване коремната стена се раздвижва и мускулите се активират.

Има ли алтернативни курсове за възстановяване след раждане?

За възстановяването е доказан положителният ефект на ориенталските танци. При тях се включват множество мускули, като се започне от пръстите на краката и се продължи с гърба, корема, диафрагмата и тазовото дъно. Добре е ориенталските танци да се комбинират с йога, чи гун и пилатес.

Има ли нужда от възстановяване след секцио?

При цезаровото сечение тазовото дъно не се подлага на преразтягане, затова пък се разрязват няколко слоя тъкани. При прерязване на нерви функциите на коремната покривка може да се нарушат, а срастванията могат да предизвикат прояви на инконтиненция (изпускане по малка и голяма нужда). Затова и след оперативно раждане е добре майката да се възстановява с помощта на упражнения.