Първият сняг не закъсня и нежно поръси със своите красиви щрихи нашия малък свят. Тази година ще бъде различна – празничното настроение липсва, отстъпило е място на тревогите и страха от Ковид. Страхуваме се за своята работа, за здравето на по-възрастните, които безкрайно обичаме. Страхуваме се от странното чувство, че нищо не зависи от нас.

Може би отдавна трябваше да сме разбрали – не можем да контролираме никого и нищо, освен своите мисли и решения.

Нека започнем оттам – да се събуждаме с благодарност и с любов – към семейството, но и към другите хора. Да си поставим 21-дневна цел – без лоши думи, без лоши мисли, без гневни коментари.

Стъпка номер 2 – да помислим за бабите и дядовците си, за милите ни родители, като не се събираме заедно на празниците, освен ако не сме напълно сигурни, че сме съвършено здрави.

Малките деца ще се учудят, защото традицията повелява цялото семейство да бъде заедно, събрано около трапезата, а този декември никак не обещава това…

Трудно да обясним на невръстните душички колко сложно е всъщност всичко, не е приятно да виждаме, че тъгуват от липсата на време с баба и дядо.

Предлагаме ви няколко съвета, ако тази Нова Година се налага да сте далеч от своите близки:

  1. Не пренебрегвайте празничната атмосфера, дори да ви липсва настроение, то ще се появи, когато създадете такава обстановка у дома.
  2. Изпратете снимки и видеа, заснети с телефона ви, на близките роднини – помолете ги да отвърнат със същото.
  3. Напишете писма до определени хора, които са наистина специални за вас, нека децата да ги украсят с рисунки, и ги изпратете.
  4. Пригответе по една рецепта, която се предава от поколения в семейството ви – споделете я с всички във Фейсбук – така ще стоплите много сърца, вдъхновявайки ги да творят кулинарни чудеса.
  5. На живо, но пред екрана на телефона – ако по-възрастните членове в семейството ви, които не са до вас на празниците, умеят да работят с камерата на телефона (всички сме давали инструкции дълги часове на поне една баба), то не се колебайте да им се обадите по време на празничната вечеря.
  6. Подаръците – нима е задължително да изразяваме любовта си чрез материални дарове? Сигурни сме, че любовта, дребните жестове, отделеното внимание и грижата към хората са много по-важни и ценни, защото изпълват с топлина всяко кътче на сърцето.
  7. Помолете детето си да научи стихотворение, посветено на някой от хората, които ще бъдат далеч по време на празниците. Изпратете му го и очаквайте реакцията – обещаваме, че освен усмивки, ще има и сълзи, но от щастие.
  8. Бъдете себе си. Не позволявайте на обстановката да влияе на емоционалното ви здраве, намерете начин да запазите хармония и баланс, давайте място само на онези черти от своя характер, които наистина одобрявате.

Бъдете здрави и весели празници!