Когато родителите вземат нещата в свои ръце, дори и с цената на това да са извън закона...
„Имало едно време в един офис три майки с малки деца, които взели да мислят на кого да предостъпят отглеждането на потомството, та да се връщат лека-полека на работа. И трите решили, че градините ги плашат със своите порядки, лелки, наказания, манджи, безхаберие и недостъпност (да ни простят изключенията) и взели да търсят друг вариант. Такъв вариант се оказал т.нар. родителски кооператив – място, където няколко семейства се редуват да гледат децата с помощта на учителки. Сами си правят всичко – от оборудването до заниманията. Речено-сторено. Започнали да търсят къща в центъра на града – за да е удобно до работата им. След нелеко обикаляне и оглеждане, най-накрая намерили чудесна стара къща с чудесен голям буренясал двор. Междувременно се намерили още две луди майки със сходни виждания и майките (и бащите) с деца станали пет. И така, в края на май те влезли във владение, запретнали ръкави и за три месеца преобразили мястото – недостъпният гъсталак се превърнал в поляна с тревичка, хлопащите плочки – в живописен калдъръм, празните помещения – в шарени стаи. С цената на много труд, всеотдайност, време, средства, разговори, тичане и пожертвани уикенди… И обич. Много обич. И игри. Помежду всичкото…” Откровенията са от блога „Гърнета и череши”, едно от най-новите родителски обединения в София. В момента в столицата действат около десетина такива. Като „Къща Мусала”, „Горска детска градина”, „Слънчовци”, „Детски стъпки”, „Приказен дом”, „РиРиРа Лозенец”, „Едисон” и др.


Какво представляват кооперативите?

Кооперативите са решение за родители на деца до 5-годишна възраст, които не одобряват конвенционалните детски ясли и градини, а пък частните са им скъпи (между 600 и 1000 лева на месец) и затова разрешават проблема с отглеждането посвоему. Въпреки че родителските обединения, познати още като „семейство в семейството”, набират все по-голяма популярност, според мнозина те са на ръба на законността. Властта обаче мълчаливо си е затворила очите и не прави никакви постъпки нито към легитимирането на кооперативите, нито към категоричното им отричане. Може би защото последното би било публично признание за неспособността на градската управа да се справи с проблема – в София 28 000 малчугани се борят за 8000 места само в забавачниците, 16 000 пък са аут от детските градини още на първото класиране. Въпреки обещанията на Столична община, че ще отвори 40 нови детски заведения, няма как в двумилионния град десетки хиляди семейства да се спасяват поединично. Затова в София все по-често се срещат обяви, че се търсят дечица да попълнят някоя група в коопа. Или пък, че родители търсят родители със сходни интереси за взаимното възпитание и образование на децата им. Основният инструмент за „обмяната на кадри”, разбира се, са социалните мрежи.


Как се случват нещата?


Кандидат-кооператорите се увеличават, мотивирани от желанието да дадат адекватно, професионално и нескъпо модерно образование на наследниците си, в което винаги могат да се намесят и при нужда – да коригират. Родителският кооператив се създава, когато майки и татковци на няколко дечица (от 6 до 10 ) на приблизително еднаква възраст намерят допирни точки в отглеждането и възпитанието на потомството си. Това е своеобразна бизнес организация, но не с цел лична печалба. Основните инвестиции в нея са пари, лично време и много труд за развитието на малките човечета. Започва се с намирането на подходящо място за отглеждането на децата и адаптирането му към нуждите на малчуганите. „В началото имахме много проблеми, като се почне oт откриването на сродни души и се стигне до намирането на подходящия учител, който да не практикува традиционните методи за възпитание и самият той да възприеме, че това е нещо по-различно от традиционните ясли и градини. Но най-трудно беше намирането на подходяща къща за отглеждането на децата”, сподели за „9 месеца” Емилия Славова, председател на сдружение „Плейцентър Приятели”. Това е първият кооператив в България и въпреки че в момента не действа като такъв, защото хлапетата в него вече са в предучилищна възраст, продължава да развива дейност като „Плейцентър Приятели”. Славова разказа как с приятели са обмисляли идеята за сдружението още през 2006–2007 г. Тогава направили т.нар. групи за игра и се събирали веднъж седмично, а през 2009-а „прерязали лентата” на родителския кооператив пионер у нас. „Сега е лесно, но тогава още нямаше никаква информация за този тип обединения, нямаха ни доверие... Като чуеха думата „кооператив”, хората си мислеха, че сме някаква секта”, допълва Славова. След старателното изчистване от пътя на кооперирането на тези препъни камъни, идва ред на други – като финансирането, намирането на свободно време на родителите, готвенето, пазаруването и т.н. Едно от важните условия е наличието на гъвкаво работно време, защото в повечето кооперативи се дават дежурства – обикновено един път в седмицата майката влиза в ролята на помощник-педагог. „Изисква се много старание и време, защото е много по-различно от това да си оставиш детето в детската градина и да нямаш никакви други ангажименти. Понякога е доста уморително, защото непрекъснато имаш различни задачи – родителски срещи, дежурства... Но пък хубавото е, че по този начин си непрекъснато в контакт с детето си”, обяснява още Славова. Успоредно с това родителите контролират и работата на учителите, вместо да получават отчет за нея само на традиционните родителски срещи.


Какво е бъдещето на родителските обединения?

Неоспорим факт е – броят на кооперативите непрекъснато нараства. Тенденцията обаче може да се запази при едно-единствено условие – родителските сдружения да излязат от полулегалната си битност. За целта трябва да бъдат регламентирани в Закона за народната просвета. В момента там има текстове, които правят това само за категориите държавна, общинска и частна детска градина. В новия проектозакон това отново не се предвижда, въпреки писмата, които кооператорките активистки са депозирали в Министерството на образованието. Ако в момента обединенията се регистрират като частни детски градини, те трябва да покриват изисквания, които са им непосилни. Например – да има не повече от 30% застроена и не по-малко от 50% озеленена площ, оградата да е висока поне 1,5 м, да има физкултурен салон, директорски и медицински кабинет и т.н. Ако може и плувен басейн. Храната, умивалниците и леглата също да са по държавен стандарт, който трябва да се спазва...
Едно от възможните решения за улесняване на кооператорите е Столична община да дава на преференциални цени имоти, подходящи за родителски кооперативи. Естествено, това би разгневило пък частните детски градини. „Родителският кооператив не е бизнес начинание, той е различен от частните детски градини, ориентиран е изцяло към педагогическите цели на група родители, които реализират собствените си идеи. Следователно общината може да им помогне. Има вероятност и детските градини да поискат да ползват подобни облекчения. Затова кооперативите трябва да бъдат легитимирани официално, да се посочи, че те са само за нуждите на семейството”, категорична е Емилия Славова. Според нея с тях може да бъде решен проблемът с липсата на места в детските ясли и градини.
„Сигурно има и по-лесен вариант. Сигурно някои го намират. Все пак светът толкова усърдно ни учи да избираме най-лесното, веднагическото, мързеливото. Но от друга страна пък – възможно ли е въобще с децата да е лесно? Ако си дал детето си на градина, баба, дядо, леля, съседка, гледачка, си притеснен, че не си до него и не знаеш добре ли е, какво му се случва. Ако пък си до него, се изморяваш от търчане и всичките „удобства” на детегледането. Обаче... Във втория случай съпреживяваш. Виждаш, откриваш, изследваш света заедно с детето си. А заедно с вас са и още няколко малки човека – всеки уникален, различен, мил и смешен посвоему. А това усещане е велико!!! И важно!!! Е, ако държиш на подобен род усещания... Та затова ще отида и утре. Макар сега да се чудя как въобще ще стигна от дивана до леглото…”, завършва дневникът на „Гърнета и череши” за един редови ден.

Месечният бюджет в кооператива варира между 250 и 400 лева в зависимост от много неща – бройката на децата в групата, колко учители има, какво се готви за ядене, дали ще се организират различни мероприятия като излети, зелени училища, рождени дни, игри...

Родителският кооператив като алтернативна форма на услугите за отглеждане на деца набира популярност в България едва от няколко години, но по света тази практика е позната още от началото на 20-и век. През 1915 г. съпруги на университетски преподаватели в Чикагския университет създават първата детска градина с родителско участие в САЩ. Близо петдесет години по-късно в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания се появяват много родителски кооперативи. Общото между всички тях е каузата – децата да израснат в една сигурна и защитена среда, максимално доближаваща се до семейната.


Ани Михайлова