Забранено ли е да се чисти с прахосмукачка или да се слуша музика, ако вкъщи има бебе? Съвсем не – бебетата обичат оживената среда. По няколко причини...След половинчасовото държане за ръчичките (задължителен ритуал всяка вечер) най-после малкото ви слънчице е заспало. Промъквате се на пръсти към вратата на неговата стая с надеждата, че разсъхналият се паркет може да не ви изиграе точно сега обичайния номер. Напразно – скърцането е оглушително и реакцията откъм креватчето не закъснява: "А-а-а-а!"


Напразно се тормозите толкова. В действителност бебетата не се нуждаят от абсолютна тишина. Те дори предпочитат шумовете.

Слушам = уча
От първия ден на живота си чрез ушите бебето опознава заобикалящия го свят. За разлика от зрителната способност слуховата сетивност на новородените е напълно развита. Както установяват учени от Университета в щата Охайо, почти до предучилищна възраст звуците са в състояние да приковават вниманието на децата по-силно, отколкото образите.
Концентрирането върху слушането помага на бебетата да се научат да говорят. Посредством слушането те се запознават и с правилата на всекидневието: "Вратата се затвори, сега татко говори с мама, след това ще играем на килима." Или: "Мама ме слага в креватчето, татко пее, после се чува тихо потракване от кухнята."


Шумовете помагат на децата да разберат заобикалящия ги свят – играещите по-големи деца в семейството, бръмчащия вентилатор, трополенето по стълбите, гласа на Енрике Иглесиас от радиото. Има обаче и шумове, които по-скоро объркват малчуганите – трясъците от близкия строеж, острият звук от алармата на дома или дърдоренето от включения нон-стоп телевизор.

И в корема на мама не е тихо
В своята топла хралупа нероденото долавя не само ударите на сърцето на мама, но и шумовете от червата й. Тъй като слухът му се оформя още през четвъртия месец, то установява колко силно може да плаче по-големият му брат и че мама предпочита да слуша Енрике Иглесиас. Естествено тоновете стигат приглушено до ушите му, но мелодията им може ясно да се долови. Затова не е изненадващо, че новородените реагират с особен интерес на музика или гласове, които са чували още в утробата.

Шумовете действат успокояващо
Обичайният звуков фон от домашното всекидневие въздейства невероятно успокояващо на бебето. Дори когато спи, бебето трябва да е близо до възрастнитеблизките, особено през деня. Когато дреме и периодично се събужда и чува наоколо познатите гласове или шума от кухнята, то е спокойно, че не е само и че всичко е наред.
Разбира се, че има граници и за шумовото натоварване. Острият звън на входната врата по-лесно може да събуди бебето, отколкото например течащата вода в банята. С времето ще установите колко шум може да понесе вашето малко човече. И в това отношение децата са твърде различни. Някои са толкова чувствителни, че могат да се събудят дори от едно щракане с пръсти. Установено е, че недоносените са по-чувствителни поради забавеното съзряване на мозъка.
Повечето бебета бързо свикват да спят при обичайния шумов фон. Някои от самото начало проявяват пълна невъзмутимост. И най-силното скърцане на вратата не може да ги извади от равновесие.
Само в един случай трябва да сте нащрек – когато бебето не реагира на никакви шумове. Тогава се налага преглед от специалист.