Какво може
На половин година детето става все по-подвижно.

Когато лежи по корем, повдига главата си, за да оглежда наоколо. Ако го повдигнете до седнало положение, то има силно желание да се изправи и се съпротивлява, щом го накарате отново да легне на гръб. Детето може за кратко да седи, без да има нужда да го поддържате. В тази позиция се навежда напред и се опира, но все още не може да седи стабилно. Вероятно ще усвои това към края на 6-ия месец.

На тази възраст някои деца започват да пълзят. Не всички го правят!

То може да прехвърля и да пренася вещи от едната в другата си ръка. Любимо занимание му е да пъха взетото в устата си.Детето става голям бърборко. Казва ма-ма, та-та, но не влага в тях съответното съдържание. Все повече разбира онова, което му се казва.
 
Социализация
Когато среща непознати хора, то е плахо, но не се крие срамежливо. Усмихва се, когато му се усмихват.

Обръща се по посока на звуци и шумове. Силните шумове го дразнят. Използва вече плача си, за да постига желанията си.

Детето умее да изразява удоволствието или яда си. Когато плаче, лесно можете да го успокоите или разсеете, като му говорите. 

Хранене
Вече можете да започнете да го захранвате. Ако вече сте го захранили, спазвайте препоръчаната ви схема. Тя е същата като през 5-ия месец, но към обяда се включва и месно-зеленчуково пюре. Давайте месното пюре през ден. Приготвяйтего фино пасирано.

Как да му помагате

Не оставяйте детето нито за миг само!

Помагайте му да пълзи. Поставяйте пред него ярка играчка и наблюдавайте дали ще се придвижи. Ако не стане, поставяйте ръката си под гърдите му и го придвижвайте напред.

Разглеждайте с него книжки с картинки.

Консултирайте се с педиатър, ако:

То няма желание да хваща предмети;

Използва само едната си ръка.