В 2.30 ч. следобед в детска ясла № 22 в Студентския град в София е толкова тихо, че дори семейство мухи да се скарат, ще се чуе.

Десетина малчугани спят кротко в креватчетата си, които са толкова високи, че стигат едва до прасеца. Странно, но нито едно от тях не смуче палеца си, а очаквах, че ще има някои, които още не са се отказали от вредния си навик. Децата тук са на възраст между 10 месеца и 3 години – точно както повеляват разпоредбите на Министерството на здравеопазването, на чието подчинение е детската ясла. Чудя се защо майките оставят децата си под надзора на Елка Станчева, завеждаща яслата, 3-те медицински сестри и възпитателката... Надявам се да намеря отговор на този въпрос, докато обикалям пъстро изрисуваните стаи. Малчуганите още сънуват сладки сънища, а семейството мухи запазва благоприличие и тишината е пълна. “Обикновено след като детето навърши годинка, майката иска да се върне към професията. Яслата е идеална алтернатива, защото за децата се грижат добри професионалисти, храната е добра, а и цената е приемлива”, обяснява Елка Станчева. Родителите

могат да запишат палавника си във всяка ясла

тъй като вече не съществува райониране. Сериозен обаче е проблемът с липсата на места. С предимство се приемат деца на самотни родители, на родители, които имат тежки заболявания, на учещи. Някои майки и татковци подават молба да приемат детето им още докато е на 2–3 месеца, въпреки че то има право да пристъпи прага на яслата чак когато навърши 9 месеца.

Толкова ли е хубаво в яслата? Малчуганите в съседната стая вече са се събудили и медицинските сестри им помагат да се облекат. Малко тъмнокосо момиченце още примигва сънено. Пътят до леглото и шкафчето на детската ясла в Студентския град обаче се оказва дълъг. Когато родителите се решат на тази важна крачка, те трябва

да поговорят с личния лекар

на малчугана. Той ще прецени дали вече е време детето да тръгне на ясла. “Ако детето често боледува, не е препоръчително да го оставят сред толкова голям колектив”, обяснява Елка Станчева. “Важно е и на малчугана

да са направени всички ваксинации

според българския имунизационен календар.”
Ако специалистът прецени, той издава картон за постъпване в яслата. Добре е родителите да знаят какви документи са необходими, преди да щурмуват яслата:

 • молба до завеждащ яслата;
 • копие от акта за раждане на детето;
 • документ от личния лекар.
  Преди малкият кандидат да се присъедини към групата, трябва да му се направят изследвания на кръв и урина (един месец преди постъпването), както и за патогенни чревни бактерии (извършва се не по-рано от 15 дни преди постъпването).
  Един от родителите също трябва да даде кръв за Васерман. За валидно се смята изследването, направено през последните 6 месеца.

  В деня на приемането на детето личният лекар издава бележка, че то е напълно здраво. В случай че то има алергии или други заболявания, педиатърът го отразява в здравния картон. С целия комплект от документи и резултати от изследванията детето е готово да прекрачи прага на яслата.
  “Всяко заведение има свои изисквания. Когато постъпват при нас, децата трябва да имат

  пантофки и два комплекта дрехи за преобличане

  Личните вещи остават в детското шкафче”, обяснява завеждащата. “Осигуряваме на малчуганите всичко необходимо – от лигавници до пижамки. Разбира се, тези, които все още не могат да ползват гърне, носят пелени за еднократна употреба, но скоро се справяме и с този проблем”, усмихва се г-жа Станчева.

  Във всяка група има от 8 до 16 деца. Режимът рядко се променя. Сутрин малчуганите идват между 7 и 8.30 ч., а тези, които са се успали – между 11 и 11.30 ч. Следват 15-минутни игри за събуждане, закуска и после забавлението се пренася на гърнето.
  “В яслата

  гърнето е ритуал

  Дори тези, които още не могат да седнат на металното столче, скоро се научават, защото вземат пример от другите. Много родители се притесняват от факта, че детето им се изпуска, но именно в яслата това се преодолява”, обяснява завеждащата.
  До обяд палавниците се забавляват или усвояват елементарни умения. Към 11.30 ч. се приготвят за обяд, мият ръцете си и хапват. Дневното меню е разнообразно и е съобразено с възрастта. “Всеки ден децата консумират мляко и млечни продукти. Веднъж седмично има риба, два пъти – пиле, редуваме телешкото и свинското”, обясняват от яслата. След обяда отново е време за гърнето и после всички са в леглата. В 15.30 ч. стават за следобедна закуска, а малко по-късно идват и най-нетърпеливите родители и баби.

  Малчуганите вече ядат филия с мармалад и пият мляко. Спяща тъмнокоса красавица е нетърпелива, защото днес мама ще дойде да я вземе по-рано. Останалите отиват да играят. Сега дори и семейството мухи да се кара, няма как да се чуе. Детският смях кънти навсякъде. Ето защо майките спокойно оставят детето си тук. “Дори най-съвестната, обична и любеща майка или баба не може да даде това, което децата получават чрез общуването помежду си и забавленията”, усмихва се Елка Станчева. Само един поглед към групичката с борещи се малчугани го доказва – почти да ти се прииска отново да се върнеш в детската ясла и да се включиш в игрите...