Запушен нос, обрив по кожата, болки в корема… болестите и инцидентите при детето са едни от най-големите кошмари на всяка майка. Те обаче са част от живота на всеки малчуган и не може без тях. Редица заболявания и инциденти се лекуват в домашни условия, има и такива, при които е нужно да се търси лекарска помощ незабавно. Кои са най-честите състояния, с които се сблъсква д-р Румен Танев – шеф на екип в Първа детска хирургична клиника при МБАЛСМ „Н. И. Пирогов” – София, и за какво трябва да внимават родителите в своето ежедневие. Може ли да се предотвратят малките инциденти? При някои от тях няма нужда за паника и детето, мама и татко могат спокойно да се прибират у дома. При други обаче се налагат незабавни мерки.


„В отделението постоянно идват деца с болки в корема. Подобно неразположение е често срещано след прекарана вирусна инфекция. Педиатрите и личните лекари по-трудно преценяват дали това е остър хирургичен корем. Ето защо изпращат детето за консултация при нас. В 80–90% от случаите връщаме малчугана обратно у дома, защото няма нищо опасно”, обяснява специалистът.  Не са редки случаите на 

възпаление на апендикса
както и на усложнения след пневмония и други белодробни заболявания при деца.
„Със съпруга ми купихме колело за 3-ия рожден ден на Ясен, но се оказа голяма грешка. Въпреки помощните гуми само след 5 минути той падна на земята и заплака неудържимо. Не можехме да му помогнем. Беше си счупил ръката. Веднага отидохме в „Пирогов”. Направиха му рентгенова снимка и му гипсираха ръката. Цял месец ще остане в гипс”, разказва Димитрина Николова, майка на малкия немирник.
Стотици подобни случаи минават през отделението на д-р Танев. „Лекуваме много деца след падане от катерушки, по-високи дървета, дори от легло у дома. Новите поставки за повиване също не са безопасни. Родителите ги купуват за по-голямо удобство, но дори миг невнимание и бебето се преобръща от тях. Повечето не са добре обезопасени. В отделението идват и много деца след падане от велосипед. По-новите модели, дори и за по-малките, са много опасни. Децата не носят каски, лакътници или наколенки. По-редки са случаите на побои”, обяснява лекарят. В болницата се карат и всички пострадали след пътнотранспортни произшествия. Задължително малчуганът се преглежда от неврохирург, детски травматолог и коремен хирург. Те внимателно следят състоянието му за скрита травма.

Безспорен е фактът, че родителството е сериозна отговорност. 6-месечното бебе вече може спокойно да хваща и любимото му занимание е да опитва вкуса на всичко, което пипне. Ето защо едни от най-честите посетители на Първа детска хирургична клиника на „Пирогов” са малчуганите,
глътнали стотинки, батерии на часовници, игли, хапчета на дядо…
”Ако родителите се съмняват, че детето им е погълнало малък предмет, задължително трябва да го прегледа хирург. Чуждото тяло може да остане в хранопровода или да попадне в дихателната система. Когато се установи, че предметът вече е преминал в стомаха, детето остава под наблюдение. Обикновено до няколко часа стотинката или батерията излиза с екскрементите. В повечето случаи се налага рентгенова снимка, а понякога и фиброгастроскопия. Ако детето е глътнало част от дървена или пластмасова играчка, лекарят преценява състоянието му. „Родителите трябва да са много внимателни и да не оставят на достъпни места малки или остри предмети”, съветва д-р Танев.
През последните години рутинна практика в родилните домове е след раждането да се слага щипка на пъпната връв на новороденото. За съжаление обаче това създава много работа на коремните хирурзи, защото се свързва с нарасналата честота на пъпните хернии
при децата.

„Съветвам всички родители да заведат детето си на преглед при хирург, преди то да навърши 6 месеца. Специалистът ще прецени дали при бебето има риск от поява на пъпна херния. Често тя се открива едва когато детето започне да ходи – около 1–1 ½-годишна възраст. Тогава пъпчето изскача напред и се налагат по-драстични мерки”, обяснява специалистът. За съжаление в практиката си д-р Танев се е сблъсквал с какви ли не куриозни, а понякога и дори трагични инциденти. „Имаше бебе, на което бяха залепили пъпчето с лепенка, под която бяха сложили монета от 50 стотинки”, допълва той. За да не се стигне до подобни случаи, родителите могат да посетят кабинета на хирурга. Специалистът ще прецени всичко ли е наред с пъпа на бебето и ще го прегледа обстойно за други проблеми, които могат да се отстранят навреме.
 

Мая Ковачева