Алергиите са заболявания, засягащи най-вече лигавиците на дихателните пътища (астма), очите (алергичен конюнктивит, носа (ринит) и кожата (алергичен, контактен и атопичен дерматит). Те могат да се появят през всеки възрастов период. Ако това стане през ранното детство и има комбинация от две или повече алергични заболявания, голяма е опасността от хронифициране и тогава лечението е много трудно.


През последните десетилетия честотата на алергичните заболявания бележи траен и стремителен ръст. Някои специалисти смятат, че заболелите са близо 30% от населението на земята, най-вече деца и млади хора. Наричат по-тежките алергични заболявания “чумата на XXI век”. Макар смъртността при тях да не е висока, алергиите създават сериозен дискомфорт – задух, зачервени, сърбящи и секретиращи лигавици, много суха кожа, зачервяване и обриви от различен характер, упорити сърбежи, ограничени възможностите за работа, спорт и почивка... Нужни са продължително, често неефикасно лечение, строги диети (при атопичния дерматит), предпазване от излагане на слънце (при соларния дерматит), забрана за разходки по време на цъфтежа на дървета и цветя (при чувствителните към полени астма и риноконюнктивити) и много още ограничения.

Трудностите при лечението
на алергичните заболявания и дори честата безпомощност на лекарите се дължат на сложните процеси и невъзможността за адекватна намеса в имунната система на човешкия организъм. След последни изследвания и анализ на немски учени се оказва, че хората, живеещи в градски условия, не провокират и не поддържат активна имунната си система. Децата, отглеждани на село, които общуват с домашни животни, изключително рядко боледуват от алергични заболявания. Консумацията на екологично чисти храни и ежедневната среща с различни бактериални щамове от обкръжаващата среда ги предпазват от алергии и инфекциозни болести. Имунната им система е мобилизирана, а не линее, както се случва при деца, отглеждани в градски условия и при максимална стерилност.
Как да засилвате имунната система и да предпазвате детето си от алергични заболявания?           

Преди всичко
променете хигиенните грижи за кожата

Не прекалявайте с къпането и с измиването на определени части от тялото. Кожата е покрита с водно-липиден защитен слой. Този слой се населява от многохилядна армия бактерии, които пречат на болестотворните микроорганизми да се развиват и да предизвикват заболявания на кожата (най-често стафилококови или стрептококови кожни инфекции). Използването на различни видове течни или антибактериални сапуни и дезинфектиращи средства е изключително вредно, тъй като, от една страна, те нарушават естествения защитен механизъм, защото премахват предпазния водно-липиден слой, а от друга – унищожават естествено поселяващите го бактерии.
През последните години някои педиатрични школи отричат смятаното в миналото за задължително ежедневно къпане, особено ако при него се ползват активни измиващи средства. Не прекалявайте и с миенето на ръцете. Ако детето ви си откъсне малини или боровинки в планината, не го възпирайте да ги яде, защото не са измити.
Поставянето на пластири, марли и различни превръзки върху прясно наранена повърхност от кожата в повечето случаи е нежелателно или ако се направи, трябва да е за съвсем кратко време (един-два дни). Коричката от кръв и лимфа, която организмът формира, е най-съвършената превръзка.
Безспорно основният причинител за възникването на алергичните заболявания са неподходящите храни и напитки. Много трудно е да се определи коя храна или нейна съставка отключва и поддържа алергичното заболяване. В това отношение може да ви помогне опитният дерматолог (ако заболяването е кожно). Използването на кожни алергични тестове не е ефикасно, а консултацията с алерголог без специалност дерматология може да е подвеждаща.
Има и
един много деликатен момент

Българинът не обича да спазва лекарските указания. Например повечето пристрастени към шоколада и шоколадовите изделия отказват да изключат консумацията им, което единствено би могло да ги излекува. Тези болни търсят хапчето или мазилото, което да им помогне, но дори това да стане, ефектът ще е временен или частичен. Следват нова консултация, нови лекарства, нов лекар, билкар, народен лечител... Заболяването ще стане хронично, лечението му ще е още по-трудно и бавно, а болният загубва вяра в оздравяването си.
Кои храни и хранителни добавки
предизвикват алергични реакции?

При кърмачетата № 1 са консервантите, с които са стабилизирани заместителите на майчината кърма. Неслучайно ние, педиатрите, агитираме всички бебета да се кърмят. Майчиното мляко е не само храна. То съдържа имунни тела, простагландини и други активни вещества, които осигуряват здраве и нормално развитие на бебето. По-късно в детското меню се включват ароматизатори (снакс, готови супи, бонбони, сладкарски изделия, плодови млека...), набухватели (хляб, закуски), оцветители и консерванти почти във всички продукти (хляб, прясно и кисело мляко, колбаси, сладкиши...). Сумарният им ефект е много над допустимите за човека норми, но това никой не отчита. Важното е да вървят продажбите и печалбите... За съжаление дори не малка част от институциите и някои медици не се противопоставят на тези факти и не популяризират екологичните и безвредни храни. Преди 10 ноември 1989 г. в киселото мляко не се добавяха консерванти (за увеличение на трайността), сухо мляко и други сгъстители. То беше една от най-здравословните храни. С него България спечели и международен престиж. Какво пречи да се възобнови старото производство? Може би връщането към малотрайността на продуктите или нечии комерсиални интереси?!
През последната година се правят опити в училищата децата да получават по-здравословна храна (чаша прясно мляко и сезонен плод), но привикналото към вкуса на полуфабрикатите дете отива в близкия до училището магазин и си купува снакс, шоколадова вафла, сладолед, сок в кутийка, пълен с химикали... Това може да се промени единствено чрез възпитанието и активното отношение на родители, учители и малкото лекари, които споделят моите възгледи. Борбата срещу агресивните реклами на хранителни стоки, опасни за здравето, ще трябва да се поеме обаче и от държавата. Надявам се, че през следващите години на някои опаковки ще се появи надписът: “Да не се консумира от лица, склонни към алергични заболявания.”  
Време е
да се каже истината и за лекарствата

които широко се предписват при алергичните заболявания. При кожните алергии те са неефективни. Кортикостероидните препарати, прилагани вътрешно и външно, имат частичен и най-вече временен ефект, а продължителната им употреба води до много нежелателни здравни проблеми.
Работя повече от 30 години като педиатър и дерматолог и съм установил, че повече от половината от прегледите в центъра са свързани с кожни алергични заболявания и с особено честия атопичен дерматит в кърмаческата и в ранната детска възраст.

Д-р Веселин Илиев            
педиатър, дерматолог
Дерматологичен център Д-р Илиев
София, ул. Милин камък 28
тел. 02 866 30 76, 0887 663 066
www.driliev.com  

* Патрони, които само гърмят, без да убиват – бел. ред.