Всяка майка мечтае да отгледа здраво и умно дете. От значение за ума са не само наследените гени, а и полаганите грижи. Затова стимулирайте умствените способности на вашия наследник. Не забравяйте, че емоционалната интелигентност е един от пътищата към успеха.
Американско проучване е определило критериите, с които може да се предскаже бъдещият успех в училище. Четиригодишни деца са подложени на тест, при който им се дава парче торта с обяснението, че ще получат второ парче, ако се въздържат четвърт час да не изядат първото. Някои деца веднага са изяли лакомството. Други се измъчвали, но издържали на изкушението. Любопитното е, че децата с по-силна воля след време показвали по-висок успех в училище и по-добра социална адаптация и концентрация. Как можете да стимулирате интелигентността на вашето дете?Ранно пиле рано пее
Колкото по-рано започнете да активирате ума и сетивата на детето ви, толкова по-добри резултати ще последват. Доказано е, че емоционална интелигентност развиват деца, които още от раждането си са заобиколени от внимание. Паметта и чувствата са тясносвързани помежду си, тъй като и за двете са отговорни едни и същи зони в мозъка.
Още в първите месеци грижите за бебето “отключват” старта на неговото физическо и психично развитие. Всяко занимание стимулира мисленето и емоциите му. В началото бебето очаква импулсите да идват от вас. Но още преди да навърши една година, детето започва самостоятелно да изследва всичко наоколо. И задава въпроси – в началото не с думи, а с ръце или с поглед.

Осигурете му по-голяма свобода за движение и то ще развие своята любознателност. Детето постоянно се учи, дори от раните и плача си. Е, понякога неговите експерименти може да опънат нервите ви, но това са “рисковете” на родителството. Така че овладявайте яростта си заради разпилените играчки или разлятото ядене и дайте възможност на детето да изследва света.

Емоционална интелигентност – залог за бъдещ успех

Емоционалният коефициент показва каква е емоционалната интелигентност на вашето дете. Високият коефициент, който се придобива, предвещава по-големи успехи в живота. Така че започнете емоционалното стимулиране още при кърмачето. Назовавайте емоциите: "Радваш се", "Уморено си", "Гладно си"... След като се научите да разбирате неговите чувства, може да започнете да споделяте и собствените си. Така ще го стимулирате да описва и то преживяванията си.

Стъпка по стъпка
Едва ли ще станете свидетел на бебешките умозрения и коментари, които разсмиват милиони зрители в американския кинохит “Виж кой говори”, но в тази филмова фантасмагория има доза истина. Не са малко случаите, в които се изявяват изключителни бебешки способности. Всъщност според някои учени бебетата се раждат гении и могат да разбират всички езици на света през първите няколко месеца. Чутото се съхранява в мозъка им за около девет месеца като майчин език.
Бебето се учи да вижда, като наблюдава лицата на родителите, и да чува, когато мама и татко си говорят или му четат приказка. Проучвания на мозъка сочат, че за усвояването на определени умения има подходящи периоди. През първите три години връзките в мозъка се развиват особено интензивно, защото тогава последователно "се отварят" нови зони.
Още от раждането малкият човек се подготвя за абстрактното мислене. В началото бебето разпознава предметите.
На три месеца може да разпознава обекти, дори ако са деформирани.
На една година то вече може да си представи протичането на процеси, а след още 6 месеца да прави планове и да изразява мнението си. Дори да е студено, малчуганът настоява да облече точно тънката блуза.
На три години детето може да прави заключения за действителността от символи и започва да задава първите философски въпроси. Нищо чудно да попита защо точно то е родено и какво е смъртта.

Уроци с шеги и закачки

Най-лесните и запомнящи се уроци са под формата на игри, шеги и забавления. Така тренировката за мозъка става по-интересна. Припомнете си детството и се подмладете до възрастта на вашия малчуган – това ще ви обогати.
Особено през първите месеци бебето се нуждае от истинско шоу. Смешните физиономии и звуци го зареждат с весело настроение. Може дори да го имитирате с жестове или с гримаси.
Стимулирайте познавателните му способности с един трик. Дайте на детето различни по форма и материя предмети като кадифе, лъжица, дървена или пластмасова фигурка. Пипайки ги, то ще ги опознава. Може да разнообразите интериора на стаята му с черно-бели или цветни афиши, картини, снимки.
Още преди да навърши две години, може да забавлявате детето си със… стари вестници. Нека си играе с тях, а ако иска – да ги мачка, къса или сгъва. От непотребните кашони пък става чудесен тунел, в който то може да се крие и пълзи.

Заедно изследвайте света

Споделената радост е двойна радост. Това го знае дори малкото ви бебе. Затова споделяйте откривателските му вълнения и превърнете разходката в приключение. Кой пръв ще види дърво, цвете, птица или кола? Когато детето поотрасне, можете да наблегнете на асоциативното мислене с игра на образи и цветове.
Едно от най-забавните удоволствия за малчуганите са сапунените балони. Прозрачните мехури са такава красива цел за гонене.
Ако сте си вкъщи и времето е лошо, играйте на криеница. Метнете покривка върху масата и направете супер скривалище за детето ви. Може да изпробвате и паметта му, като го накарате да намери любимата си кукла или камионче.

Вашето тригодишно дете вече е готово за театър. Изиграйте сюжета на някоя книжка с приказки по нарисуваните картинки или описаните истории. Може лесно да се превърнете в мечка или вълк, като метнете одеяло върху себе си. Така на “четири крака” може да обиколите стаите – “гората”.
А когато се наиграете, приучете малчугана да помага в домашните задължения. Може заедно да подредите масата. Това става забавна игра, ако нарочно “забравите” нещо и накарате детето да познае какво липсва на трапезата. Бъдете изобретателна!

Дора Ангелова
психолог