Първите бели коси вече са факт… Дали това се дължи на стрес, преумора или просто остарявате? Никоя жена не иска да признае, че времето неуморно тече. Все пак обаче след появата на бебето често се показват и първите бели кичури.


Факт е, че естествените блондинки са по-привилегировани от тъмнокосите дами – техните коси побеляват по-бавно. Вече е доказано, че процесът настъпва, когато в организма на жената има недостиг на тирозин – вещество, което се съдържа в белтъчините.

Обикновено представителките на бялата раса започват да побеляват между 30-ата и 40-ата си година, тъмнокожите дами побеляват по-късно, а аборигените – чак след 70-годишна възраст. Побеляването е
само един от признаците на стареене
Издайническите бръчки, умора, проблеми със зрението... Ако непрекъснато се подлагате на диети, живеете в голям град и трябва да се справяте едновременно с отглеждането на детето и работата, този проблем може да ви застигне много по-рано, отколкото сте очаквали.

„Когато човек е на 20 години, не се замисля за стареенето.  Това обаче е възрастта, от която трябва да започнете да осигурявате на организма си онова, от което се нуждае, за да се забавят тези необратими процеси. Времето е неумолимо”, казва д-р Маркус Метка, гинеколог и президент на Австрийската асоциация за антиейдж (срещу стареенето – бел. авт.) общество. „Около 30% от информацията колко дълго ще живеем и как ще остареем са програмирани в гените на всеки човек. Върху останалите 70% обаче може да се повлияе. Ето защо всяка жена, която иска да изглежда добре и да се радва на дълголетие, трябва да се замисли върху начина си на живот”, допълва още специалистът. За съжаление у нас все още антиейдж се свързва само с кремовете за лице и процедурите по изпъване на бръчките и повдигане на бюста след раждането. В Западна Европа обаче има разработени програми за справяне със стареенето.
Има
пет основни стълба на антиейдж мисленето
Те са в основата на стареенето – хранене, упражнения, околна среда, хормони и духовност. „Върху тях може да се повлияе и ако спазват рационалния начин на живот, жените могат да се радват на свежест и младост дълги години наред”, убеден е д-р Метка. „Ако дамите обърнат внимание върху тези неща, ще си гарантират дълголетие. Характерни за дълголетниците са два основни факта – не страдат от наднормено тегло и имат позитивна нагласа към живота. Върху тези факти трябва да се обърне особено внимание.”
Храненето е основният фактор, който осигурява здраве и дълбоки старини. В света има
две признати диети за  удължаване на живота
Те са изключително подходящи за бъдещите и настоящите майки, защото включват всичко необходимо за организма на жената в този период. Това са средиземноморската и японската диета. И в двете се набляга на консумацията на по-малко въглехидрати, на приема на качествени мазнини, на ограничаването на солта и увеличената консумация на плодове и зеленчуци.
През последните години се заговори все по-често и за ползата от соевите храни. „Соевите зърна са богати на растителен протеин, който активизира човешкия метаболизъм и по този начин тялото изгаря повече калории. Соята съдържа много микроелементи, фолиева киселина, витамини Е, В6, магнезий, калий, желязо и диетични фибри. „Доказано е положителното влияние на соевите продукти върху кожата, костите и сърцето. Много от тях дори регулират телесното тегло. Факт е, че японците живеят около 10 години по-дълго от европейците и в диетата им са включени много соеви продукти”, напомня д-р Метка. Важно обаче е соевите продукти да са екологично чисти, а не генномодифицирани.
Друго условие за осигуряване на дълголетие и свежест е намаляването на консумацията на захар. За съжаление колкото и приятна на вкус да е, тя оказва изключително негативно влияние върху външния вид на дамите.
И упражненията трябва да са в синхрон с начина на живот. Не бива да се прекалява с натоварванията, но и заседналият живот не води до дълголетие. Вече е доказано, че ако прекалено много спортувате, това ще се отрази неблагоприятно върху физиката ви. Причината е в т.нар. оксидативен стрес
Той се причинява от свободните радикали – нестабилни молекули, увреждащи мускулните тъкани. Доказано е, че при продължително физическо натоварване свободните радикали в организма се увеличават. Затова колкото по-усилено тренирате и колкото повече кислород поемате, толкова по-голяма е опасността от мускулно увреждане.
Позитивната нагласа към живота и извисяването над проблемите, както и избягването на стреса са сред начините да се преборите с първите бръчки.
За съжаление в по-големите градове е трудно да се справите със замърсяването и химикалите. Все пак обаче може да се откажете от ароматизаторите у дома и да избягвате омекотителите, които допълнително влияят негативно на здравето ви. Излизайте по-често сред природата, за да прочистите тялото си от натрупаните  вредни вещества.
Хормоналният баланс на организма може да се регулира, ако редовно следите сигналите на тялото си.
Спазвайки съветите на специалистите, ще си осигурите младост без проблеми. 

Мая Ковачева