Има жени, които се справят с всичко – с домакинството, с отглеждането на детето, с професията, дори намират време да обърнат внимание на партньора си и да поддържат външния си вид. Сигурно и на вас ви се иска да сте една от тези страхотни майки. Това едва ли е много лесно и не бива да се стремите към подобно съвършенство, но все пак може да опитате. След дълги наблюдения и проучвания се оказва, че тайната на супер-майките се крие в добрата организация. Предлагаме ви няколко техники и трикове, които откраднахме от опита им.

Дисциплината спестява време
Случвало ли ви се е 3-годишният ви син да извади всичките дрехи от гардероба и да ги хвърли на земята и дори да му се скарате със заплашителен тон, той просто да продължи да разхвърля... С непослушанието си детето очертава границите, до които може да стигне. Важно е вие точно да ги определите и да не му позволявате да ги преминава.


Със сигурност е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Милена Петрова, майка на 3-годишен син, е въвела строги правила. Когато Калоян събува обувките си на детската площадка и ходи бос въпреки студа, тя просто му казва: “Обуй си обувките или веднага се прибираме.” Ако той не я послуша, го грабва и го връща у дома. В случай че реагирате веднага, детето разбира, че не само го заплашвате, но и изпълнявате заканата си. Така спестявате много време без уговорки и увещания. Не проявявайте никаква толерантност към ината и молбите.

Всичко на мястото си
Весела Петрова има 3-годишни близнаци и не е чудно, че трудно се справя с реда в къщата. Ето защо тя често намира детската стая като след опустошителен ураган. Решението – Весела е направила кутии за всичко. Малки, средни, големи – всякакви. Има кутии за играчки, за рисуване, за сметки, за моливи, за забравените видеокасети, които трябва да се върнат, за ключовете... Понякога като кутия може да се ползва полиетиленовата торбичка – като тази за боклука например. Когато имате повече свободно време, може да надпишете кутиите, а тези в стаята на детето дори да украсите. Представете си как в един идеален свят вашето мъниче прибира куклите си в кутия за играчки... Но дори и то да не се справи с тази задача, вие може да подредите къщата си така и да пестите време. Винаги ще знаете къде са неплатените сметки, къде може да намерите шапките, къде са ключовете... Само трябва да слагате нещата на съответното място.

Време за вечеря
Кой е казал, че за вечеря на масата трябва да приготвите супа, основно ястие и десерт? С полуготовите харни от супермаркета и микровълновата печка вече не е нужно да губите толкова време в кухнята. “Не готвя, защото съм заета с много други неща. Ще се отдам на кулинария, когато се пенсионирам”, казва Анета Руменова, майка на две деца. Все пак не прекалявайте с полуготовите храни. Ако нямате време да готвите, помолете партньорът ви да се изяви в тази дейност.

Кое е по-важно?
Ако някой мисли, че да си майка на 3 деца е лесно, дълбоко се заблуждава. Диана Никифорова трябва да усмирява буйните си дъщери и често се чувства като звероукротител. Тя обаче няма време да мисли дали съседите се възмущават за начина й на възпитание, когато сутрин децата й вдигат врява до небесата. Важно е да ги нахрани, облече и приготви за яслата и детската градина. За да се справи със ситуацията, Диана оставя най-голямата да взема сама така важните решения в живота си, като кои обувки да обуе днес или коя рокличка да облече. Тя ще даде тази власт и на средната дъщеря, която е едва на 2 години, но вече проявява характер. “Трябва да се справя с най-важните задачи – да ги измия и нахраня. С какво са облечени, е на заден план и стига да не са по бански през зимата, изобщо не се интересувам”, казва опитната майка. Да се отделя внимание на важните неща, е подход, който спестява време и нерви, а чрез похвата на Диана момичетата й се чувстват самостоятелни. Тя пък не трябва да взема сама десетки решения на секундата.