В XXI век има много епидемии: СПИН, рак, съдови заболявания, затлъстяване... Световната здравна организация съобщава, че в света над 350 милиона души са затлъстели. Техният брой надвишава броя на недохранените. Дори неразвитите страни не са пощадени от тази тенденция – 150 милиона дебелаци има и в тях. В Гана те са около 40%, а Китай и Индия днес се състезават за първото място по броя на затлъстелите. 108 милиона дебелаци осигуряват на САЩ първото място в света по затлъстяване. Не се подигравайте! Ние, българите, не изоставаме: около 35% от жените, 28% от мъжете и 13% от децата у нас вече са с наднормено тегло.


Причините за затлъстяването са не една и две. Те са комплексни, свързани помежду си. Коя от тях е водеща –  науката все още не е доказала. Има много предположения, но нито едно от тях не води логично до заключението, че решаващият фактор за затлъстяването е един. Все пак има вече

неоспорими истини.
Има генетично предразположение към затлъстяване.
Знаете, че първият въпрос на всеки диетолог към дебеланкото е: “Има ли в семейството ви хора с наднормено тегло?”  Така, както се предават по наследство диабетът, алергията, повишеното кръвно налягане, оплешивяването, ръстът, цветът на кожата и на очите... се предава и склонността към затлъстяване.
Съвременният човек става все по-зависим от вкусните и пикантни храни (чипс, хот-дог, дюнери, сладки лакомства и газирани напитки, разнообразни майонези, сметани, колбаси...).  Злоупотребата с алкохол също е сред набедените причини за пълнеенето.

Свръхтеглото е сигурен път за печалби на хранителната индустрия. Тя предлага безброй лакомства и подсладени напитки, но в същото време произвежда все нови диетични храни, хранителни заместители, добавки. Ето как се застрахова, че поне 25% от днешните млади хора след 10 години ще са затлъстели и ще има и сигурни клиенти, които търсят начини да отслабнат.
Обездвижването! То е опасно, особено за тези, които са предразположени да трупат тлъстинки. Автомобилът, таксито, асансьорът, компютърът – всички тези удобства на цивилизацията гарантират дебелеене.
Стресът и страхът, независимо от какво са породени, изключително често водят до затлъстяване. Мозъкът на здравия и спокоен човек знае колко точно мазнини и захари има на разположение като запас в организма и обуздава апетита. Когато мозъкът координатор е под действието на тревога, стрес, напрежение, той премества активната си дейност за ликвидиране на спешната ситуация и изоставя работата с апетита и с хранителните запаси.
Преди много години индийският учен Никхил Дхурандхар от Института по хранене в Детройт е бил на път да докаже, че затлъстяването е резултат от преживяна тежка вирусна инфекция, която разбърква хормоните, ангажирани в обмяната на веществата. Известният учен Ричард Аткинсън – светило в областта на храненето, се е заинтересувал от тази теза и до днес продължава да търси аргументи да я докаже. Ако това се случи, ще трябва да приемем обстоятелството, че вируси причиняват лакомията и дебелеенето...
Докато причините за затлъстяването все още се дискутират и засегнатите от него се множат, болестите, които то предизвиква и усложнява, са до болка познати: диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, ставни промени вследствие на тежестта, увреждане на черния дроб, подагра.
Диетите за отслабване се роят като пчелни семейства, продължават да изненадват и да се люшкат от една крайност в друга. Нашумелият напоследък режим на доктор Пиер Дюкан обходи цяла Европа и се “приземи” и в България, като спечели доста привърженици. За недостатъците на тази диета и за усложненията след нея вече се написа доста. Специалистите се произнесоха, че тя е модификация на провалилата се белтъчна (протеинова) диета на Аткинсън.
Отслабването не е нито лесен, нито безобиден акт. Обикновено след дни, седмици, месеци на диета режимът се прекратява. Поредната “чудотворна” измислица се проваля. Сигурно е, че 95% от хората с наднормено тегло, които променят начина си на хранене за дълъг период от време,
възвръщат изгубените килограми
по-бързо или по-бавно, след като преустановят диетата. Повечето от тях подхващат друга “песен” – нова, изключителна диета завладява съзнанието им: тибетска, зелени водорасли, хербалайф, разделно хранене, лечебно гладуване, хипокалорична, хиперпротеинова (белтъчна), по кръвна група, по зодия, лунна, слънчева... на Брат Пит, на Сара Джесика Паркър, на Али, на София Лорен...
Отслабването занимава хората от древността, но по-точна информация за тази мания има от XII век. Тогава в много манастирски ордени са налагали специален хранителен режим срещу чревоугодничеството, което било масов порок сред монасите. Точно тогава и германската гадателка Хилдегард фон Бинген пише в своята книга “Физика”, че употребата на зърнени храни и на всякакъв вид морски продукти прави фигурата стройна. Първите научни диети се появяват в началото на XIX век. Дебелият Бисмарк получил изключителен ефект, като се простил с преяждането вечер и нощем и по съвета на личния си лекар се хранел на четири часа през деня, но не обилно. Освен че отслабнал, доживял 83 години, когато средната продължителност на живота била около 55 години. Но! Има едно обстоятелство, което не бива да се забравя – майка му била дълголетница!
Генът си е ген!
Първите диети се основавали на здравословни, а не на естетически критерии. Еволюция в схващането за красотата на тялото започва в началото на XX в., когато жените захвърлят корсетите и решават да не се пристягат. След Втората световна война и годините на глад и лишения се появяват красавици с пищни форми – феноменът Мерилин Монро. През 70–80-те години са модни анорексичните манекенки, които издигат в култ болезнената слабост.
Да се отслабне, без да се застраши здравето, е голямо изкуство и за него е нужна изключителна воля. Не по-малко важно е нормалното тегло да се поддържа. Това не бива да забравяте, когато стрелката на кантара ви притеснява.
Запомнете: няма универсална диета за отслабване!
Има дебели хора, но на всеки трябва да се помогне строго индивидуално.
Иначе има и
някои общи правила
Балансирано хранене. В менюто да има малко мазнини, много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни вместо бяло брашно, вечерята да е по-скромна. След 19 ч. хапвайте, а не яжте! Може да си позволите плод (200 г), прясно (200 мл) или кисело (200 г) мляко или един сухар, или краве сирене (50 г), или шоколад (30 г). Яжте риба, киви, грейпфрут, нетлъсто месо. Пийте 1.5–2 л вода дневно. Хранете се седнали на маса, с удоволствие, дъвчете внимателно и бавно. Контролирайте калориите – около 1800–1900 дневно.
Движение. Движете се активно всеки път, когато можете и колкото можете, но без да се уморявате! Усетите ли умора, спрете и починете.
Не се впускайте в диети, в основата на които е само един вид храни. Организмът е изключително синхронен и точен механизъм, който трябва да се подхранва с всичко, което му е нужно.
Бременни и родилки, преди да предприемете каквото и да било за редуциране на теглото си, посетете диетолог. Ако той е добър специалист, както казва френският учен д-р Патрик Пиер Сабатие, ще ви прегледа и ще ви подложи на тест. Така ще получи представа за вашия начин на хранене и режим на живот. Разумното и научно отчитане на резултатите от този тест ще определи какво и колко да ядете, как да се натоварвате, да се трудите и почивате. Това е пътят, по който, без да страдате, неусетно и постепенно ще стопите излишните килограми.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог