Можете ли лесно да вземете решение какъв да е подът на бебешката стая? Мокет, теракота, килим тип “персийски”, ламиниран паркет... Всъщност пазарът предлага богат избор. И все пак коя настилка е най-подходяща за малкото дете?

Опции
Вашето пълзящо мъниче има нужда от топъл, не прекалено гладък, но твърд под, за да е по-малко опасен. Той не бива да е толкова мек, че да не може да се движат камиончетата и другите играчки на колела.


Когато избирате настилката, много важно е да обърнете внимание тя да не съдържа вредни вещества и да може лесно да се почиства (мие, дезинфекцира...). Към изискванията сигурно влиза и условието цената да отговаря на съдържанието в семейния портфейл...

Една от многото възможности
Магазините ще ви предложат килим с нисък косъм, паркет (дюшеме), корк, линолеум, ламинирани плоскости, теракота. При избора вземете предвид, че с възрастта на детето се менят и неговите предпочитания и потребности. Докато е малко, за него най-добър е гладкият под, който лесно се забърсва. Когато стане на 2–3 години, ще играе на пода, затова е по-добре той да е постлан с килим (мокет).


Разбира се, може да съвместите и два вида настилки, като върху част от паркета (дюшемето) в детската стая постелете килим, който обаче не е обработван с химикали.
Ако някой в жилището страда от алергия към домашния прах, все още няма точен отговор кой е по-безопасен – гладкият, лесен за почистване под или килимът. Засега специалистите предупреждават, че текстилните настилки са прекрасно убежище на алергизиращите домашни акари, но по-голямата част от тях се задържа в долните им слоеве. Върху гладкия под тези паразити не могат да се загнездят, но затова пък са в изобилие в праха, който се отлага върху пода, и при ходене и въздушно течение много лесно попадат във въздуха. Въпреки това, ако при детето ви има риск от алергия, изберете за стаята му гладкия под, който всеки ден може да се забърсва с влажен парцал.

Килимът – красив и топъл
Килимите и мокетите поглъщат шума, топлят и предпазват от сериозен удар при падане. Животът на синтетичните подови настилки е значително по-дълъг. Те са подходящи и за алергични деца. Недостатъкът им е, че се замърсяват по-бързо и се натоварват със статично електричество.
При покупката на текстилна подова настилка задължително се уверете, че тя не съдържа отровни вещества като формалдехид, азбест или бутадиен. По възможност избягвайте залепването на мокета в по-малките помещения или за целта използвайте безвредно лепило.

Дървото – вечно и красиво
Паркетът и дюшемето са топла, лесна за поддържане и дълготрайна настилка. Те създават уют и върху тях детето може безопасно да играе.
Съвременният вариант на този вид настилка не е само от чисто дърво. Преди покупката установете дали не са използвани вредни вещества в състава и в обработката му.

Коркът – отскок в стандарта
Корковата настилка е най-подходяща за детската стая – топла, шумопоглъщаща, регулираща влажността, безвредна, удобна за игра и лесна за поддържане. По отношение на издръжливостта обаче тя отстъпва донякъде на дървото и балатума. Лошата страна е, че цената й не е за всеки джоб...
При покупката но корковата настилка проучете безвредни ли са лакировката и слепващите вещества.

Балатумът – трудно предава позициите си
Тази настилка е еластична, шумопоглъщаща, лесна за поддържане и удобна за игра на детето. Пазарът предлага достатъчно приятни разцветки и имитации на различни материали (теракот, ламинат...), които могат да разнообразят интериора на жилището. Възложете обаче поставянето на балатума на професионалисти, но се убедете, че използваното от тях лепило е безвредно.

Ламинирани плоскости – дърво ли са?
Този вид настилка, наподобяваща дървен тапет, покрит с безцветен лак, се поддържа лесно и е устойчива на натиск и драскане. Недостатъците й са, че по-бързо се износва, хлъзгава е и не поглъща шума.
Не може да се отрече, че изборът е доста голям. Остава да вземете решението...