Когато дете в семейството страда от целиакия, то трябва да избягва храни, съдържащи глутен. Диагнозата се поставя само от лекар. Симптомите са диария, подуване на корема и болки. Диетата осигурява нормален живот.

Повечето деца понасят добре млякото

Някои от тях проявяват непоносимост към лактозата, която се проявява в по-напреднала възраст. След поставяне на диагнозата трябва да се потърси помощ от специалисти по храненето кои продукти се препоръчват при непоносимост към лактоза, проявяваща се с диария и болки в корема.

Някои деца не понасят фруктоза (плодова захар). Вродената непоносимост към фруктоза се среща много рядко. В такива случаи се налагат паузи  без консумация на плодови сокове, нектари, мармелади и сладкиши. Плодовете се консумират в малки количества и заедно с йогурт.Ако не настъпи подобрение, се търси помощ от специалист.

Опасни алергии

Когато внезапно настъпи непоносимост към някои храни, това може да се дължи и на алергия. Тя често се наследява от алергия на родителите към определени храни (най-често протеини). При децата храносмилането не е напълно развито и често протеините не се разграждат пълноценно. Затова децата имат по-често алергии от възрастните. Най-често се проявява алергия към мляко, протеини, фъстъци, лешници и орехи, както и към пшеница. Тя се изявява чрез сърбеж и подуване в устната кухина, невродермит, болки в корема, диария, гадене и задух.Пълното избягване на “виновните “ продукти може обаче  да донесе повече вреди, отколкото ползи. Имунната система трябва да бъде тренирана чрез контакт с различни хранителни продукти. Ако това не стане, по-късно може наистина да се изяви непоносимост към някои храни. Добрата новина е, че алергиите към храни в по-късна възраст може да изчезнат. При три четвърти от децата това става в училищна възраст.