Децата се движат активно, затоплят се, доста лесно губят течности., Количеството течности, които трябва да приемат, отнесено към ниското им тегло, е голямо. Едногодишните се нуждаят дневно от 600 мл, 2 – 3-годишните – от 700 мл, а в горещи дни от много повече. Течностите трябва да се предлагат често. Когато малките усетят жажда и поискат да пият, тяхното водно равновесие вече е нарушено, а организмът им често страда. Кои са течностите, които най-добре задоволяват нуждите на децата на възраст от една до три години?
Айранът е полезен поради съдържанието на калций и витамин D2. Най-добър е домашно приготвеният от кисело мляко, бедно на мазнини, разредено с вода. В отделни порции той може да се обогати евентуално с късчета пресен плод, но не и със захар или с изкуствени подсладители.
Плодовите и зеленчуковите сокове са богати на витамини, минерални соли и естествени захари. Когато ги предлагате за утоляване на жаждата, също ги разреждайте с вода 1:1. Те са особено подходящи разхладители.
Плодовият чай отлично утолява жаждата. Той е по-приятен от обикновената чешмяна вода. И билковият чай е сред питиетата отличници. Препоръчва се билките, от които се приготвя, да се редуват и сменят.
Лимонада може да давате на детето само по изключение. Ако е подсладена със захар, тя е твърде калорична, а синтетичните подсладители са противопоказани за деца.
Кока-колата е абсолютно неподходяща за тази възрастова група, тъй като съдържа кофеин и много захар. Децата я обичат, но не ги изкушавайте и в тяхно присъствие я забравете и Вие!
И все пак първенецът при утоляването на жаждата е водата – обикновената чешмяна, санитарно контролирана. Тя най-добре утолява жаждата. Евтина и винаги на разположение, днес тя се препоръчва от експерти по детска диетика. Противно на по-стари схващания те смятат, че по време на хранене децата спокойно могат да пийват вода. Тя няма да ги засища и да намалява апетита им. Добре е чешмяната вода да се редува с минерална два-три пъти седмично. Съветвайте се с Вашия педиатър.
И не пропускайте правилото – най-късно след първия рожден ден да замените биберона и чашката с “човката” с обикновена чашка. Наздраве, мои малки жадници!