Никотиновата зависимост е един от сериозните рискове, особено като се имат предвид пораженията върху бъдещото поколение. Грижа на бременната е да осигури най-добри условия за плода, без да го излага на влиянието на никотина и на отровните вещества, съдържащи се в дима. Пушенето е една от най-сериозните заплахи и за здравето на бъдещите майки.
Жените са по-склонни да променят начина си на живот през бременността или след като родят. Тези периоди са златна възможност да се откажат от тютюнопушенето.

Цигареният дим съдържа около 4000 съединения, но три от тях – карбонмоноксидът, никотинът и кадмият – драстично забавят растежа на развиващия се плод в утробата. В дима има висока концентрация на карбонмоноксид – смъртоносен газ, който се отделя при изгарянето на горивото от автомобилите. Червените кръвни телца в кръвта, чиято задача е да снабдяват бебето с кислород, се свързват здраво с карбоновия моноксид. Развитието на бебето значително се забавя от намаляването на кислорода. Никотинът е мощен наркотик, към който човек бързо се пристрастява. Той възбужда нервната система както на майката, така и на бебето – сърцето бие по-бързо, кръвоносните съдове се стесняват. Отново намаляват количеството на необходимия кислород и хранителните вещества за бебето. Кадмият блокира действието на един важен елемент – цинка. Неговото ниско ниво води до забавяне на психо-физическото развитие и до раждането на бебе с поднормено тегло.

Плодът, органично свързан чрез плацентата с обмяната на майката, поема същия ”коктейл”. Ако Вие пушите, Вашето дете става неволен пасивен пушач.
Показателен и сравнително нов факт е, че пушенето през бременността до голяма степен предопределя, че и детето ще е пушач, когато порасне. Добре е да се знае, че тютюневият дим от цигарите на майката е по- вреден, а децата на бащите пушачи се раждат с по-ниско тегло от децата на непушачите. Веднага след раждането детската смъртност е по-висока дори когато само бащата е пушил през 9-те месеца, а майката не е била пристрастена към порока.

Цигарите увреждат сперматозоидите и могат да причинят различни генетични дефекти при бъдещия зародиш. Най-честите последици от тютюнопушенето през бременността са затруднен растеж на плода в матката, преждевременно раждане, по-ниско тегло на новороденото. Установено е, че децата на 50% от пушачките могат да са със забавено психично развитие без изяснена етиология. Реална е опасността и от недоразвиване на белите дробове, внезапна детска смърт и дихателни инфекции. Новородените на пристрастените към цигарите освен че са с поднормено тегло, показват по-ниски резултати в училище. Бебета под 6-месечна възраст, чиито родители са страстни пушачи, са три пъти по-предразположени към остри респираторни заболявания, включително и към пневмония. При по-големи деца рискът е 50 до 100% по-висок.

Хроничната кашлица, храчките и хриповете са два пъти по-срещани. На повечето от заболелите от астма родителите са пушачи. Пристъпите при тези деца са през по-малък интервал и по-мъчителни. Възпаленията на средното ухо и на лигавицата на очите при децата, изложени на тютюнев дим, са по-чести. Изключително опасни са последиците от повишената тревожност и чувството за вина при майки, които са информирани и убедени, че има здравен риск за тях и за бебето им и въпреки това не могат да се откажат от цигарите.

Жени, които се разделят с порока през 9-те месеца, проявяват сериозна грижа към собственото си здраве и към здравето на бъдещото си дете. Час по-скоро обърнете гръб на цигарите, проявете воля и осигурете най-добри условия за живот на детето си!