Всички майки на момченца се нуждят от съвети по темата за забелването. Въпросите са много, тревогите не липсват. За какво да внимаваме по повод на хигиената, какво трябва да знаем за вродената фимоза и кога е време да се консултираме с уролог? За всичко това си говорихме с д-р Емил Атанасов, детски уролог от Болница „Вита“. Имахме удоволствието да прекараме време в неговата компания и сме щастливи, че успяхме да внесем яснота по тази така притеснитела и деликатна тема, да елиминираме всички объркващи мнения и да успокоим мъжките майки. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Научихме, че притесненията често са напълно излишни. Вродената фимоза, която така силно плаши родителите, всъщност е едно физиологично състояние, с което децата се раждат в една или друга степен. Най-общо казано, физиологичната фимоза представлява слепване на кожичката на главата на половия член. На въпроса дали състоянието е опасно, д-р Атанасов ни сподели, че правилната думичка е важно. Относно механичното избутване на кожичката мненията са много. В основни линии, правилният подход към състоянието е да няма насилствено форсирано отваряне на кожичката с прилагане на сила повече от необходимото, защото това води до нацепване

На фокус, разбира се, поставихме и хигиената при момченцата. По думите на д-р Атанасов важно е да изчистваме с ръце главичката на пишлето и кожичката, само с поливане не бихме постигнали добри резултати. Не бива просто от разстояние да се полее областта, трябва и механична намеса, с която цялостно да се почистят отпадналите клетки, натрупващи се по кожата. Освен обикновените козметични продукти, които най-често се използват, родителите могат да се доверяват от време на време и на природни съставки като смрадлика и лайка. Те действат противовъзпалително, почистващо. Важно е да не премивате, защото така изчиствате и нормалната флора, която защитава детето от инфекции. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО 

В кои случаи е необходимо да потърсим специалист? В разговора ни отговорихме и на този въпрос. 

В предването ни гостува и д-р Тодор Тодоров, педиатър. Той пък ни разказа подробности за периода на никнене на зъбки и ни даде съвети за успешното справяне с него. Добър помощник се оказа немската хомеопатия от DHU.

enlightenedИнтересно и полезно, с ценни съвети и важна информация... гледайте!