Момчетата се раждат с физиологична фимоза, което представлява слепване на кожичката на главата на половия член. По въпроса, дали е нужно механично избутване на кожичката, няма единно мнение. Например в някои страни всички новородени момчета се обрязват, ако няма изричен отказ за това.

Абонирайте се за Youtube канала на „9 месеца”, където ще откриете всички отминали предавания:

 https://www.youtube.com/channel/UCkTF7sUw0sJ7dsDHYxjwiFg

Процедурата е свързана и с религиозни традиции. Някои уролози от Средна Европа пък твърдят, че тази зона въобще не трябва да се третира и че не са нужни никакви механични интервенции от страна на родителите. Ако детето уринира нормално – на струйка, и след първата му година има от три до пет милиметра отваряне на обръча, няма място за притеснение. Други уролози пък смятат, че ако механичното отваряне от страна на родителите се окаже неуспешно, може да се направи от лекар между 6-ия и 12-ия месец на детето, тъй като фимозата създава условия за уроинфекции.

Някои източници твърдят, че след като детето стане на 6 месеца, тогава може да се прави „забелване“ на пишлето, при което кожичката се изтегля и срастванията се разделят. Сега се използва един малко по-консервативен метод с приложение на локални кортикостероидни препарати под формата на маз. Те правят кожичката по-разтеглива и водят до „разлепване“ на срастванията между нея и главичката на пениса. Могат да се прилагат дълго време, одобрени са от Европейската асоциация по детска урология и са широко използвани. Ефективни са и след един курс приложение от порядъка на месец или два родители съобщават за коригиране на физиологичната фимоза.

Измежду хилядите гласове и въпросителни ние избрахме да поговорим по темата с д-р Емил Атанасов, детски уролог, МБАЛ „Вита“.

Изобщо не предполагахме, но срещата ни надмина дори най-смелите ни представи – разговорът бе чудесен и сме изключително благодарни на всички активни зрители!

В случай че сте пропуснали нашата беседа, гледайте видеото още сега: