Филия със сирене за закуска, набързо обути панталонки, целувка за сбогом и ходом марш към детската ясла. Защо  повечето родители се натискат да дадат детето си на ясла? Това става, след като мама е принудена да се върне на работа, а бабите не са на разположение по цял ден. Така детските заведения са добро решение. Те предлагат на малчуганите и начин за социално общуване и придобиване на изключително полезни умения. Дали обаче яслата не е нож с две остриета? “За съжаление хигиената в нашите ясли не е на ниво”, казва Марияна Димитрова, член на Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”. Въпросът с почистването на тези заведения е регламентиран само в една наредба и липсват всякакви други законови рамки, което според майките е крайно недостатъчно. Според тях ангажираните институции – Министерството на здравеопазването, Националният център по опазване на общественото здраве и общините, трябва незабавно да изготвят нормативни документи, с които точно да се регламентира почистването в яслите.


Какви обаче са основните проблеми?

Да замирише на белина
“Факт е, че в повечето детски заведения лелките почистват повърхностите с препарати на хлорна основа. Те не се отмиват и оказват изключително вредно въздействие върху децата продължително време. Препаратите от рода на белината предизвикват алергии. Някои деца се оплакват от дразнене на дихателните пътища или на очите. Съществуват алтернативни  средства, които могат да се използват при почистване”, допълва Марияна Димитрова. От сдружението са изготвили списък на такива препарати. Те могат да се включат в новата нормативна уредба, защото са безвредни при употреба. Всичко обаче е въпрос на желание и ясно определени критерии, които да се предоставят на директорите на яслите.

Микроби – навсякъде
Експерти от Националния център по опазване на общественото здраве са открили огромни нередности в хигиената на някои ясли в София. На много места децата играя в помещения с мухъл, сред стени, небоядисвани от години. “Детските градини и яслите не се почистват добре и това трябва да се промени. На всички родители, които оставят детето си в тях, е ясно, че то ще боледува по-често, защото ще е в контакт с много други малчугани. Въпреки това обаче компетентните органи трябва да направят проучване кои са най-често срещаните заболявания в тези заведения. Така ще стане ясно как по-добре да се почистват и дезинфекцират помещенията”, обяснява Мариана Димитрова. От “Настоящи и бъдещи майки” искат първо да се постави “диагноза” на яслите и след това да се определи колко пъти и как точно те да се почистват.

И майките са виновни
Причината за високата заболяемост на децата, посещаващи детски ясли, е не само лошата хигиена, но и безотговорността на част от родителите. Директорите на детските заведения са единодушни, че много майки и татковци често оставят детето си болно с обяснението, че “това не е грип, детето страда от алергия”. “За съжаление правилата за допускане в яслите не са достатъчно ефективни и всичко зависи от чувството за отговорност на родителите. Ако болното дете остане в яслата, то лесно ще зарази и останалите независимо колко добре е дезинфекцирано всичко. Родителите са тези, които трябва да преценят дали детето им не носи риск за другите и да поемат отговорност за неговото здраве и за здравето на останалите”, казва г-жа Димитрова.


В яслите детето ви ще е в сигурни ръце, след като се върнете на работа. Дали обаче е необходимо да хванете метлата и парцала и да изчистите помещенията в тях, за да сте сигурни, че мъничето ви ще прекара един ден на чисто? Едва ли. Просто е нужна малка промяна, за да може то да играе сред връстниците си, но и да е защитено от опасните бацили.

Мая Ковачева