20 минути или два часа? В леглото или в количката? Нуждае ли се изобщо детето от следобеден сън? Прочетете отговорите на експерта.

Наистина ли следобедната почивка е толкова важна?
Важна е, защото е като еликсир на живота. Малките деца често са изложени на много нови впечатления – по време на следобедния отдих те си почиват и преработват информацията. Докато спят, наученото многократно се повтаря и се запечатва в паметта. При дрямката се активират същите невронни връзки, както при ученето в будно състояние. Сънят дава възможност на детския мозък да съзрее и помага на растежа, тъй като в режим “стенд бай” в организма се отделя хормон на растежа.

Винаги ли сънят да е по едно и също време?
Хубаво е да е по едно и също време. Спазването на утвърден дневен режим се отразява добре на децата и помага за регулиране и на нощния сън. Добре е следобедният сън да се измества само по изключение и при неотложни причини, например посещение при лекар. Биоритъмът на малките предпочита следобедната дрямка да е между 12 и 14 часа. След нахранване, когато тялото изразходва енергията си за храносмилане, децата, както и възрастните, са изморени и отпуснати – най-убедителната причина да сложите малчугана в креватчето.

Може ли следобедният сън да се раздели?
Сънят е нещо много индивидуално. Той зависи от типа нервна система, от темперамента. По-жизнените деца се нуждаят от няколко почивки със сън, тъй като между тях те трябва да се разтоварят от многото впечатления. Всъщност все едно е как се осъществява почивката – дали с 1 ½ часа следобеден сън или с два пъти сън по 45 минути. Ако следобед детето ви е много възбудено и мрънкащо, вероятно повторна порция дрямка ще му се отрази добре. Разбира се, тя не бива да е много късно, за да не се наруши нощният сън.

Има ли предпочитано място?
Това е собственото креватче. Няма нищо лошо спящото дете да се изведе с количката навън. С напредването на възрастта обаче шумовете на улицата пречат на съня. До навършването на 6 месеца детето спи добре навсякъде.

Трябва ли в стаята да е тихо и тъмно?
Това не е нужно. Достатъчно е да е полутъмно и по възможност по-безшумно, но без да се изключват всякакви звуци. Детето трябва да свикне да прави разлика между дневния и нощния сън. Освен това дневният сън не трябва да е дълбок като нощния и не бива да трае дълго.

Ами ако детето не иска да заспи?
Ако не се  унесе след 15–20 минути, вдигнете детето от креватчето. Сън по принуда не бива да има. Затова по-добре повторете опита след ½ час. След двегодишна възраст децата може да се оставят да почиват в леглото, без да спят. Това е по-полезно, отколкото липсата на всякаква отмора. По принцип детето по-лесно заспива следобед, ако преди обяд се е налудувало до насита, особено на чист въздух.

Колко дълъг да е следобедният сън?
Това зависи от детето и от възрастта му. Швейцарско проучване на  около 500 деца между кърмаческа и 16-годишна възраст показва огромни различия между децата. Така например някои едногодишни са спели по четири часа на ден, други – само ½ час. Шестмесечните деца са спели средно около 3 ½ часа, едногодишните – 2 ½ часа, 1 ½-годишните – 2 часа. Важно е дневният сън да се съчетава с нощния. Ако установите, че детето спи по-лошо нощно време – заспива трудно, често се буди, бодро е рано сутринта, съкратете дневния сън.
Ако не сте сигурна, в продължение на една седмица си водете дневник, в който нанасяйте всички почивки със сън. Ако установите, че детето ви спи твърде дълго следобед, будете го след определено време. Така то бързо ще свикне с новия ритъм.

До каква възраст детето има нужда от следобеден сън?
Анкети показват, че през четвъртата година тази необходимост отпада. Някои деца още на две години се отказват от подремване, други обичат да си поспиват и в детската градина. Колкото по-последователно са включени почивките със сън в дневния режим на детето, толкова по-дълго то ще ги приема като нещо естествено.
Как ще разберете, че вашето съкровище не се нуждае повече от следобедния си сън? Когато например през продължителен период то не може да заспи в обичайното време, непрекъснато се върти и се занимава с какво ли не. Или когато се появят трайни проблеми при заспиването вечер и при нощния сън.

Д-р Екатерина Лалова
педиатър