От втората година детето се храни на масата с възрастните. Това би било много приятно, ако не бяха съмненията дали то изяжда достатъчно количество храна и дали се храни здравословно. За малчугана мама и татко са най-великите. Прекрасна представа, която можете да използвате за доброто на детето си. Добре е да не забравяте, че и на масата то ще ви подражава, защото сте пример за него.


Всеки ден мама решава какво ще сервира на масата, но не се заблуждавайте – детето определя колко ще изяде. Ако приемете по-бързо този факт, ще избегнете битките за надмощие при храненето. Звучи добре. За съжаление не е много лесно да се залъгвате, че от предложеното детето ще изяде действително онова, от което се нуждае.

Колко е достатъчно?
Родителите често преувеличават количеството калории, от които се нуждае малчуганът. Те забравят да включват онова, което той поема между основните хранения. А то никак не е малко.
Добре е да записвате всичко, което детето ви яде и пие през целия ден. Може да се окаже, че шишето мляко през нощта е развалило апетита му за закуска и че сте забравили киселото мляко, което сте му дали следобед. Въобще тревогите, че детето се храни недостатъчно, почти винаги са неоснователни. Известно е твърдението – няма здраво дете, което гладува при наличието на пълна трапеза. И все пак не е зле да спазвате някои правила.

 • През нощта не предлагайте на детето шише с мляко. Вместо това давайте му на закуска да пие мляко. На вечеря му предлагайте кисело мляко (най-добре неподсладено).
 • Храненето по твърдо установен график предпазва детето от неконтролирано похапване между основните хранения. Най-добре е децата от 1- до 3-годишна възраст да се хранят 4 пъти дневно – закуска в 8 ч., обяд в 12 ч., лека следобедна закуска в 16 ч. и вечеря в 19 ч. В тази възраст най-подходящо е равномерното разпределение на дневното количество храна между 4-те хранения.
 • Грижете се детето да се движи достатъчно. Това ще му помага да огладнее.
 • По време на игра му давайте само напитки без калории (вода или плодов чай). В противен случай апетитът му ще се потиска и то по-късно ще отказва да се храни.

  Кое е здравословно?
  Някои деца категорично отказват да ядат зеленчуци и предпочитат само тестени изделия или сандвичи. В такива случаи плодовете, изобретателно поднесени между останалата храна, и плодовите сокове могат да заместят липсващите зеленчуци. Няколко съвета, ако вашето слънчице е сред тези деца:

 • Опитвайте се да запазвате спокойствие. Поведението на малките деца по отношение на храненето се променя на всеки 2–3 седмици. Дете, което предпочита 15 дни само ябълки, след това започва да иска примерно само банани. Причината е, че и децата се нуждаят от разнообразие, макар и не толкова често като възрастните.
 • Не се отказвайте да му предлагате зеленчуци, и то под различна форма. Децата са консервативни. Това, което пренебрегват при първото опитване, може да им хареса на третия път. Освен това някои предпочитат сурови зеленчуци, други – задушени. Съобразявайте се, но бъдете настоятелна.
 • Хранете се заедно с детето – така яденето ще му е по-вкусно. Освен това то вижда какво има в чиниите на родителите или близките и ще иска да опита от него. Основното правило е на масата винаги да има плодове, по възможност нарязани, тъй като децата ги предпочитат така. Здравословното хранене за детето над 2 години се основава на три принципа: то трябва да приема по-голямо количество плодове, зеленчуци и зърнени храни; умерено животински продукти – мляко, яйца, риба и месо, и оскъдно количество богати на мазнини и захар храни, като масло, маргарин, олио и сладкиши.

  От какво се нуждае то?
  Всеки ден:
  600 мл течности – най-добре вода и неподсладен плодов чай;
  80 г хляб или зърнени ядки (една филия хляб и 4 с.л. овесени ядки);
  80 г картофи, ориз или спагети (например два картофа или ½ ч.ч. варен ориз или спагети);
  120 г зеленчуци (½ морков и около 3 с.л. карфиол);
  120 г плодове (една ябълка или ½ банан, ½ портокал);
  300 мл мляко/млечни продукти (една малка чаша кисело мляко и една чаша прясно мляко или парче кашкавал и чаша прясно мляко);
  15 г олио, маргарин, масло (намазано на тънко на филията и олио за задушените зеленчуци).

  3 пъти седмично:
  по 70 г месо (парче шунка и два пилешки кренвирша 1 път седмично);
  една малка порция риба (50 г) и едно яйце.

  Колко да е сладкото?
  Независимо дали ще е шоколад, или желирани бонбони, на ден детето може да консумира толкова, колкото се побира в малката му ръчичка. Това означава около 1 топка сладолед (една шоколадова фигурка или 30 г гумени бонбони). Не му забранявайте напълно насладата. Така само ще увеличите неговата стръв към сладкото.