Иска ви се да хапнете пица вместо броколи? Баничката ви се струва много по-привлекателна, отколкото стръкче зелева салата? Защо някои здравословни храни са толкова безвкусни, а толкова много изкушения влияят почти пагубно върху организма? Вече има доказателства, че бременните, които се хранят с т.нар. джънк фууд (Junk food – боклучива храна)* през 9-те месеца, рискуват децата им след години да страдат от наднормено тегло. Все пак обаче чипсът, пицата и баницата са много вкусни. Преди да посегнете към тях, добре е да научите някои любопитни неща.


Здравословното хранене не е само прищявка на лекарите. Последни проучвания показват, че над 50% от децата у нас страдат от наднормено тегло. Уви, почти сигурно е, че те ще станат шишкави възрастни. 16% от малчуганите са напълно обсебени от нездравословната храна, а 11% се хранят само и единствено с нея. Какво правят големите компании, за да привлекат малките и техните родители? Авторитетни фирми твърдят, че “могат да играят важна роля в здравословния ви начин на хранене” и пускат в продажба “диетична напитка”. Всъщност това е само част от настъплението на големите компании към вашата маса. Доказано е, че около 60% от случаите на смърт при болните с хронични заболявания се дължат на недохранване или неправилно хранене. Преди по-малко от 100 години на пазара за хранителни продукти са се предлагали по-малко от 200 артикула. Днес те наброяват около 80 000. Дали обаче всички са здравословни? Съвсем не!

Опасност № 1
Производителите на храни за бързо хранене харчат милярди, за да рекламират нездравословните си продукти. Екологичните домати обаче не скачат от екрана на телевизора ви. Само за миналата година в световната икономика са влезли около 2 млрд. долара от реклами на пица и чипс. Клиповете и билбордовете използват образи, на които нито една бъдеща майка не може да устои.
Добре е за знаете! За да е напълно балансирана диетата ви, дневно трябва да приемате между 55 и 75% въглехидрати, като 5–8% е бялата захар, между 15 и 30% мазнини, от тях под 10% наситени мастни киселини и около 15% белтъчини.

Опасност № 2
Компаниите за бързо хранене често спонсорират диетолози, общопрактикуващи лекари, педиатри, дори акушер-гинеколози, както и цели организации, за да рекламират нови продукти. Не се чудете, ако чуете, че педиатрична асоциация подкрепя даден млечен продукт или че американската асоциация по диететика одобрява пълните със захар и вредни ароматизатори безалкохолни напитки. Големите компании имат отделени пари от бюджета си, за да си осигуряват подкрепата на видни специалисти. Спомняте ли си, че дори пържените картофи са “много полезни за вашето здраве”?!
Добре е да знаете! Хапвайте повече плодове и зеленчуци. Ограничете храните с високо съдържание на наситени мастни киселини и захари (чипс, сладкиши). Намалете солта, но не напълно. Разнообразявайте въглехидратите в диетата си.

Опасност № 3
Колкото по-бързо се приготвя храната в заведенията за бързо хранене, толкова по-вредна е тя. Там обаче се интересуват от това да обслужат повече клиенти, а не дали организмът ви ще усвои всички полезни витамини и минерали от предлаганата храна.
Добре е да знаете! За да хапвате вкусно и здравословно картофено пюре, трябва да обелите картофите и да ги варите поне 40 минути. Беленето, продължителното варене и пасирането позволяват на скорбялата да се усвои по-пълно от организма.

Опасност № 4
Производителите на храни спонсорират проучвания, в които често рисковете за здравето, които носят техните продукти, се скриват. Така, ако проучването е финансирано от даден производител, резултатите от него ще са по-близо до рекламата, отколкото до науката.
Добре е да знаете! Зърнените продукти (хляб, паста, грис, ориз), нишестените храни и варивата осигуряват голяма част от енергията, от която се нуждаете. Това става благодарение на високото съдържание на растителните въглехидрати и на полизахариди в тях. Те съдържат и белтъчини. Добре е да хапвате зърнени храни и варива през ден, а хляб – при всяко хранене.

Опасност № 5
Преди време се твърдеше, че соевите кюфтета са със същото качество като кюфтетата от месо, че маргаринът е толкова полезен, колкото маслото. Пазарът е залят от напитки с подсладители или имитации на плодови сокове. Всъщност те съдържат само захар и… калории. През 2006 г. в САЩ забраниха продажбата на газирани безалкохолни напитки в училищата и в големите супермаркети. Какво обаче става у нас?
Добре е да знаете! Организмът ви се нуждае от вода повече от всичко друго. Тя е единствената важна течност за тялото ви. Необходимият дневен прием е около 2 ½ л за възрастен човек, като половината се приема с храната. Ето защо трябва да пиете поне по 1 ½ л вода дневно – за предпочитане не по време на хранене.

Опасност № 6
Ако на етикета, пише “здравословно”, не винаги това означава, че продуктът отговаря на качеството, което искате. Някои храни носят етикети “без мазнини” или “само от пшеница”, но това е заблуда. Дори в продукта да няма мазнини, той със сигурност компенсира това с много захар, сол или консерванти. Такава е рекламната стратегия на много големи компании, които слагат големи етикети върху продуктите си с положителните качества и изписват недостатъците със съвсем дребен шрифт. Когато бързате, едва ли има време да се зачетете подробно в съдържанието им.
Добре е да знаете! Хапването на плодове и зеленчуци действа благоприятно на енергийния баланс на организма и на нивото на кръвната захар, особено през бременността. Те са с ниско калорийно съдържание – между 15 и 90 ккал в 100 г. Това ги прави много подходящи за балансираната диета. Богати са на фибри. Когато са сготвени на пара без допълнителна мазнина, зеленчуците бързо засищат апетита.

Опасност № 7
Хранителната индустрия говори на неразбираем език. Често препоръките, които са насочени към потребителите на стоки, съдържат объркани послания. През 1977 г. американското правителство издава наръчник за хранене на младите майки “Диетични правила”, в който ясно е записано: “Да се ограничи консумацията на червено месо”. Големи хранителни фирми обаче се намесват и изречението се променя: “Изберете риба, месо и домашни птици, които ще попречат на организма ви да се насити с мазнини”. За съжаление дори някои от препоръките на Световната здравна организация звучат объркващо.
Добре е да знаете! Високите хранителни стойности на рибата се дължат на богатото съдържание на белтъчини (23 г/100). Рибните протеини са с много високо качество и съдържат много основни аминокиселини. Именно те правят рибата лесносмилаема.

Опасност № 8
Ако се интересувате от влиянието на джънк фууд, ще установите, че в обществото винаги има групи техни поддръжници. На пръв поглед лобито им не е голямо. Всъщност те са достатъчно, за да работят достатъчно ефективно в различни общности – бъдещи и настоящи майки, семейства с малки деца, тийнейджъри… Така провокират интереса към новите, а и към добре познатите продукти на големите компании.
Добре е да знаете! Най-високо съдържание на витамин С имат току-що узрелите плодове и зеленчуци. С течение на времето постепенно концентрацията на витамина намалява. Той е изключително “крехък”, разрушава се при излагане на светлина, досег с кислород и термична обработка. Плодовете и зеленчуците са единствената хранителна група, която доставя на организма този витамин.

Мая Ковачева

* Терминът се използва за всички храни, които не отговарят на стандартите за здравословно хранене. В повечето случаи те съдържат много мазнини, холестерол, захар и сол. Пример за такива храни са чипсът, снаксът, хамбургерите, баничките и др.