Ако бебето ви се поти, ако нощем спи лошо, ако темето му олисява, би могло това да е началото на рахит, но не е задължително. Трябва да се запознаете подробно със симптомите. Рахитът се развива постепенно и родителите могат да забележат явните признаци на заболяването към третия месец на бебето.
 

Кои са първите признаци на болестта?

Бебето става неспокойно, плашливо, подскача и при най-малкия шум, особено когато заспива. Активизира се потенето му – по време на нощния сън главата му се поти толкова силно, че има мокро петно на възглавницата. Докато го кърмите по лицето му се образуват капчици пот. Бебето непрекъснато трие главата си във възглавничката и от тила му падат косъмчета.
Причина за отключването на рахит е дефицитът на витамин D, от който страдат най-често децата, родени през есента, зимата и ранната пролет. Именно този витамин участва във формирането на костната система и минерализацията на костите. По естествен начин той се изработва в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи, тоест благодарение на слънчевата светлина. Когато детето се храни с майчината кърма витамин D постъпва и с нея, но в малки дози, които не са достатъчни за организма на бебето.
И други фактори, освен липсата на витамин D, могат да доведат до развитието на рахит: недоносване на бебето, прекалено голямо наддаване на тегло през първия месец, както и заболявания като атопичен дерматит, заболявания на стомашно-чревния тракт, патологии на бъбреците).
 
Потта на бебето става кисела и дразни кожата. Когато прегледа бебето, лекарят ще установи известно леко омекване на черепните кости по края на голямата фонтанела. Хубаво е да се започне лечение навреме. Когато не се предприеме адекватно решение, през второто полугодие от живота на бебето се появяват и деформации на крачетата. Тонусът на мускулите намалява, детето става слабоподвижно. Рахитичното бебе предимно лежи и не проявява никакъв интерес към света около себе си.
Важно е да не отлагате лечението. Щом забележите някакви признаци, потърсете съвета на специалист!
 

Лечение на рахита

Дозировката на витамин D да се регулира в зависимост от:

- Района, в който живеете.- Начина на хранене.

Ако бебето е хранено изкуствено, трябва да имате предвид, че повечето адаптирани млека са обогатени с витамин D.

Предозирането е опасно! Единствено лекарят може да определи какво количество да давате на бебето!

 
Лекарите се въздържат да назначават прекалено високи дози, тъй като това може да доведе до развитие на хипервитаминоза. При предозировка симптомите са следните: слабост, загуба на апетит, разстройство, гадене, повръщане, спадане на тегло, трескавост, конвулсии, затруднено дишане. Не трябва да се забравя също така, че детето може да има индивидуална чувствителност към витамин D. Строго следвайте предписанието на педиатъра.
През първите месеци от живота на бебето има смисъл да ограничите кръга му само с най-близките хора. Не се препоръчва да ходите с бебето на гости или да приемате гости вкъщи. Не използвайте и обществен транспорт!
 

Профилактика на рахита

Трябва да се спазва нормалния график, по който се организира живота на бебето: хранене, сън, масаж, гимнастика, плуване – при това редовно, защото при рахит мускулната система значително отслабва. Разбира се, трябва да се разхождате с детето на чист въздух. Не оставяйте количката под преки слънчеви лъчи, за да не изгори бебето. Способността на бебетата да изработват пигмента меланин е понижена и кожата им е изключително чувствителна към въздействието на ултравиолетовите лъчи.
 

Лечението на рахита включва още:

- използване на поливитаминни препарати, за да бъде по-добре усвояван витамин D;
- използване на препарати на базата на калций при няколко групи деца в продължение на 2–3 седмици;
- масаж и лечебна гимнастика;
- лечебни вани със сол или хвойна, ако бебето е на повече от половин месец.