“Голямата ми мечта беше Светла да порасне и да започне да ме разбира. Новородена, тя само ме гледаше с големите си очи и плачеше. Чувствах се отчаяна, мислех, че този момент никога няма да настъпи”, споделя притесненията си Даниела Василева, майка на 1-годишна дъщеря.


Израстването от пеленаче до навършването на една годинка е тежък период както за майката, така и за бебето. За да може да се справите с моментите на отчаяние, добре е да разберете какво точно се случва с детето ви през този междинен период.

Къде са дрънкалките
През първите няколко месеца основните занимания на малчугана са да спи и да яде. След петия месец от раждането му обаче игрите и забавленията разнообразяват скучното ежедневие. Ако преди този период предлагате на детето си дрънкалка, то най-вероятно ще я изпусне. Сега обаче ще останете изненадана от многото нови умения, които бебчето ви притежава. Да стиска здраво и да размахва предмети е постижение, достойно за медал. Истината е, че вече мъничето губи един от бебешките си инстинкти. Сигурно сте забелязали, че докато детето е било съвсем малко, когато натиснете дланта му, то рефлекторно разтваря пръстите си. Към петия месец този рефлекс изчезва и мъничето може спокойно да хваща всякакви предмети, без да ги изпуска. За да развиете инстинктите на мъничето си, може да му подавате дрънкалка всеки път, когато сменяте пелените за еднократна употреба. Така ръцете му ще са постоянно заети. Радвайте се на това новопридобито умение, защото щом детето навърши 8–9 месеца, то ще започне нарочно да хвърля играчките си.

Бебешкият смях
Ако пуснете на търсачка “Бебешки смях” в един от най-големите сайтове за видео http://www.youtube.com/, ще излязат повече от 30 000 резултата. Мъничетата са повече от очарователни, когато се заливат от смях, дори и без причина. Видеото с едни от най-многото посещения е на 6-месечен малчуган, който не спира да се смее само защото баща му подава част от стар вестник. Детето разтваря устни в усмивка още от 2-рия месец, но след навършването на половин годинка то може да реагира на шегите и на физиономиите, които му правите. Проявява се чувството му за хумор. На тази възраст бебето вече ви познава достатъчно добре и очаква да действате по определен начин. За да го разсмеете, може да използвате всеки нестандартен шум, гримаса или дори старото: “Ще ти изям крачетата.” Все пак не го насилвайте да се смее, когато имате гости или свекървата е у вас. Детето не е клоун. То ще покаже беззъбата си усмивка тогава, когато е в настроение.


Скоро ще научите кое му доставя удоволствие.

Малкото петле
Няколко месеца преди детето ви да каже първите си думи, то ще ви учуди със способността си да имитира животните. Дори може да се обърне към вас, мяукайки като коте или кукуригайки като петле. Това е неговият начин да привлече вниманието ви. Малко преди да навърши 1 годинка, детето осъзнава, че може да влияе върху света наоколо, да извика мама, която ще откликне на желанията му. Ако то използва крясъци, за да привлече вниманието ви, покашляйте леко и не реагирайте на призивите му. Така то ще разбере, че поведението му няма желания ефект. Ако обаче звуците, които то използва, са приятни за слушане, може да откликнете на нуждите му.

Сбогом на играчките
Вие предлагате на бебето си фантастична играчка, за която сте се “сбили” с невротизирани майки в детския магазин. То обаче си играе с нея 3 минути и след това отива да се забавлява с купичката за храна на котката.
Около осмия месец слухът, зрението и обонянието на малчугана се изострят. В резултат на това той е по-любопитен отвсякога и иска да научи за света всичко, което не е знаел досега. Вместо да се притеснявате, че детето най-безцеремонно изхвърля играчките си, оставете го да се забавлява с това, с което му е приятно. В момента, в който видите, че му е скучно, предложете му нещо безопасно – предмет от интериора на къщата. Важно е и двете ръце на мъничето да са заети. Може да скриете част от играчките в кутия, така че мъничето да мисли, че получава нещо ново, когато след време му ги предложите.

Лора Николова
психолог