Целта – изправената походка
 
Повечето деца се нуждаят от една година, за да я постигнат. Щом усвоят умениeто да се държат на двата си крака, вече нищо не може да ги спре. Ходенето се тренира по шест часа на ден. При това страничното разстояние между стъпалата намалява все повече, същевременно дължината на крачките се удължава двойно. Скоро новоизлюпеният „маратонец” се справя с до 175 крачки на минута – това се равнява приблизително на постижение на състезател в тази дисциплина.
От време на време детето, естествено, трябва да си почине, например на пода или в количката. Изследвания показват, че в началото то прави 2368 крачки, като изминава 701 метра за час. Това означава около 14 000 крачки на ден или повече от четири километра. Едно действително зряло постижение и награда за неуморните тренировки.
 

Протягане и разтягане

Крачето е прекрасна играчка! Към седмия месец някои бебета стават истински акробати. Те играят с колената и стъпалата си и тренират координация и сръчност. При това роля играе един особен феномен – малките имат много повече кости от големите. Те се раждат с 300 кости, като по-късно остават само 206. Така например при раждането кръстецът (кръстната кост) още не е вкостен, а се състои от пет отделни прешлена. Освен това в началото костите и ставите са меки и хрущялни, съединителната тъкан съдържа повече вода и е по-разтеглива. Затова бебетата могат да смучат пръстите на краката си и да седят в невероятни пози, например между колената си. 30 години по-късно, за да постигнат това, ще им са нужни много часове упражнения йога.
 

Все по-бързо

Пълзене, търкаляне, въртене, пързаляне по дупе – важното е най-после да се измъкна от скучната постелка без помощта на мама! Стартът към самостоятелността е много труден. За да измине само един метър, в началото бебето прави до 17 крачки с пълзене. Прогресът обаче е видим – през първите 20 седмици от пълзенето децата увеличават дължината на крачките с 265% и увеличават скоростта им седем пъти. Така пълзящото дете се придвижва, изминавайки около 20–30 метра на ден.